„Badantă” româncă din Italia își sărbătorește ziua de naștere în izolare la domiciliu alături de persoana pe care o îngrijește

Sute de mii de femei românce stau închise în aceste zile în case, 24 de ore din 24, alături de bătrânii și de bolnavii pe care îi îngrijesc în Italia. Alături de celelate categorii de lucrători prezenți în câmpul muncii în timpul epidemiei de coronavirus, îngrijitoarele nu se opresc nici ele din activitate, rămânând alături de persoanele pe care și-au luat răspunderea să le îngrijească.

Fruntașu Natalița, o femeie română pe care prietenii o numesc Geta, asistă o persoană bolnavă de SLA (Scleroza Laterală Amiotrofică) în localitatea Leonesa, provincia Rieti (Lazio). Astăzi este o zi foarte importantă pentru ea, este ziua când împlinește 58 de ani.

Născută odată cu primăvara, la 20 martie are loc și echinocțiul de primăvară, Geta este o fire deosebit de calmă și optimistă: „Este ziua mea, știu că trecem printr-o perioadă grea și nu vreau atenția nimănui, vreau doar să vă spun că viața merge mai departe, cu bune, cu rele și că trebuie să fim optimiști”, ne-a spus românca noastră la telefon.

Geta este din Adjud, dar cu 10 ani în urmă lăsa plaiurile natale și venea în Italia. Are 5 copii, dintre care trei sunt aici, cu ea, mai are o fată în Marea Britanie și una rămasă în România. Regretul ei cel mai mare este că nu poate fi alături de copii în această zi: „Am trei fete aici, cu mine, în Italia, anul trecut mi-am petrecut ziua de naștere alături de ele. Acesta este singurul meu regret astăzi, că nu pot fi împreună cu copiii mei.”

Îngrijitoarea română ne-a mărturisit că membrii familiei de italieni la care lucrează o tratează foarte bine, sunt omenoși și corecți cu ea: „Mi-au spus că pot să ies dacă vreau să fac o plimbare. Aici, la noi, în Leonesa, nu s-a înregistrat încă niciun caz de coronavirus, dar eu nici nu mă gândesc să ies din casă. Am să respect regulile, chiar dacă nu-mi este ușor, însă dacă stăm în casă se va termina totul mai repede și va fi bine pentru toți. Simt o mare tristețe în suflet pentru ceea ce se întâmplă în aceste zile în Italia.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pandemia de coronavirus a pus în genunchi Italia și s-a extins în întreaga lume. Mii de oameni și-au pierdut viața și numeroase persoane sunt infectate, unele dintre ele internate în spitale unde luptă pentru viața lor. Medicii și personalul sanitar nu mai fac față, forțele de ordine încearcă să transmită cât mai clar mesajul că trebuie să rămânem în casă, izolați, departe de primejdia de a fi contaminați.

Afară a venit primăvara. Ea nu are nicio interdicție. Getuța privește pe geam copacii înfloriți, iar alături de ea o femeie în căruțul cu rotile o încurajează: „Lasă, draga mea, la anul va fi cu totul altfel de ziua ta!” Dar ziua de astăzi, Getuța știe că nu o va uita niciodată!

La mulți ani, Getuța! Foto: profilul Facebook