Badantă româncă din Italia, judecată în cazul morții bătrânului asistat care a zăcut pe jos două zile

Cesidio Cugini, un pensionar în vârstă de 77 de ani, din Calangianus (Sardinia) a fost găsit abandonat în propria casă, zăcând pe podea probabil după o căzătură, într-o stare de neglijență totală.

Tragicul eveniment s-a petrecut în 2020, sub ochii badantei sale, Maria Plugariu, care în aceste zile s-a aflat în fața instanței de la Tribunalul din Tempio Pausania, relatează Unione Sarda.

Potrivit acuzațiilor, bătrânul, care suferea de o boală gravă, a stat cel puțin două zile la pământ, fără a primi vreun ajutor sau îngrijire.

Situația lui s-a înrăutățit rapid, iar după câteva săptămâni de la internare, Cesidio Cugini și-a pierdut viața în spitalul din Nuoro.

În centrul acestui scandal se află Maria Plugariu, acuzată de abandonul unei persoane incapabile și de omisiunea de a oferi ajutor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Procuratura din Tempio susține că badanta româncă nu doar că a neglijat să alerteze medicii sau să semnaleze starea alarmantă a pensionarului, ci nici nu l-a îngrijit sau asistat corespunzător în acele momente cruciale.

Fiul bătrânului, reprezentat de avocatul Giuseppe Corda, a fost cel care a depus o plângere, iar după cercetările de rigoare a început procesul împotriva conaționalei noastre.

În sala de judecată, unii martori ai acuzării au făcut declarații care sugerează că pensionarul ar fi fost și agresat fizic de îngrijitoare.

Cazul a stârnit numeroase reacții și a adus în discuție responsabilitatea și controlul asupra persoanelor angajate să aibă grijă de persoanele în vârstă, mai ales, în condiții de boală gravă.

Procesul continuă.