Badantă româncă moartă în Italia, într-un accident. Surorile din România vor fi despăgubite

O decizie recentă a Curții de Apel din Perugia stabilește un precedent important în cazurile de despăgubire familială transfrontalieră, recunoscând dreptul la compensație pentru surorile unei badante românce decedate într-un accident rutier.

Într-un verdict recent care redefinește normele despăgubirilor pentru daune morale în cazuri de deces neașteptat, Curtea de Apel din Perugia a decis în favoarea surorilor unei badante românce care a murit într-un tragic accident rutier în Umbria.

Surorile conaționalei noastre, deși locuiesc în România, vor primi o parte din banii obținuți din despăgubire, menționează Perugia Today.

Despăgubirile surorilor în acest caz sunt acordate pe baza unor principii fundamentale ale dreptului civil referitoare la daunele morale suferite din cauza pierderii unei persoane apropiate.

Decizia vine să modifice o sentință de prim grad care le excludea pe acestea din dreptul la despăgubire, stabilind astfel un nou standard în jurisprudența italiană referitoare la relațiile de rudenie și solidaritate transnaționale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Incidentul s-a petrecut când badanta româncă, a cărei identitate nu a fost divulgată, și-a pierdut viața în urma unui accident de circulație în timp ce se afla în Italia.

Inițial, dreptul la despăgubiri pentru daune morale a fost acordat doar rudelor care erau rezidente în Italia, pe baza unei interpretări restrictive care sugera că distanța geografică ar putea exclude existența unei relații afective substanțiale între victimă și surorile sale din România.

Decizia Curții de Apel

Modificând această interpretare, Curtea de Apel din Perugia a anulat decizia anterioară, subliniind că „absența elementelor probatorii care să demonstreze indiferența sau neînțelegerile între surori, face ca simpla distanță geografică să nu fie un motiv suficient pentru a nega existența unei legături afective”.

Prin urmare, judecătorii au concluzionat că despăgubirile se cuvin tuturor surorilor victimei, nu doar celor care locuiesc în proximitatea geografică.

Această decizie este în linie cu orientările Curții de Casație și ar putea avea implicații semnificative pentru alte cazuri similare, oferind un precedent pentru recunoașterea drepturilor rudelor care trăiesc în afara Italiei.

De asemenea, acest caz subliniază importanța relațiilor de rudenie și solidaritate în determinarea drepturilor la despăgubiri, independent de barierele fizice impuse de granițele naționale.