Badantă ucraineană întoarsă în Ucraina după 15 ani de Italia: „Vreau să mor lângă fiica mea”

„Pentru a-mi apăra țara și a muri lângă fiica mea.”

Acestea sunt motivele care au împins-o pe Elena, o badantă ucraineană din Italia în vârstă de peste 50 de ani, să se întoarcă în țara ei, în plin război, relatează ziarul italian Il Giorno.

Rămasă văduvă în tinerețe, a venit în Italia în urmă cu 15 ani și a lucrat mereu ca îngrijitoare de bătrâni. Femeia ucraineană a reușit astfel, cu greu, să adune banii necesari pentru a-și cumpăra un apartament în Ucraina, la circa 80 de kilometri de Dnipro, pentru care a plătit 25.000 de euro.

Acum, însă, munca sa de o viață, dar chiar și viața ei și cea a fiicei sale, sunt la un pas de a fi spulberate din cauza atacului rusesc asupra Ucrainei.

S-a pornit din Italia în urmă cu câteva zile, cu un microbuz cu care a traversat Slovenia, Serbia și România, dar care a lăsat pasagerii la granița țării noastre cu Ucraina. De acolo, fiecare a trebuit să se descurce pe cont propriu, a relatat femeia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din fericire, îngrijitoarea ucraineană a ajuns cu bine la casa ei, unde și-a putut îmbrățișa din nou fiica terorizată deja de împușcături, morți și multă mizerie, iar acum luptă împreună pentru supraviețuire.

De fiecare dată când sună sirenele, care avertizează populația despre un posibil atac aerian cu bombe, Elena și fiica ei se retrag la subsolul clădirii în care locuiesc, aproape goală deoarece mulți vecini au fugit din calea războiului, și se roagă ca bombele să nu cadă prea aproape sau măcar ca clădirea să reziste și să nu se prăbușească peste ele.

Imagini din Dnipro, în urma bombardamentelor efectuate de armata rusească.

„Am lucrat o viață întreagă pentru a muri așa? Dar nu mai contează, sunt cu fiica mea, care este toată familia, ne îmbrățișăm și sperăm ca toate astea să se termine cât mai curând”, a mai spus Elena, vorbind cu jurnaliștii italieni la telefon chiar din subsolul clădirii.

Distribuie acest articol