Badante în Italia, 100 de euro mai mult la salariu pentru cele care îngrijesc un cuplu de vârstnici

Asistenții familiali din Italia, care îngrijesc persoane vârstnice, pot primi cu 100 de euro în plus la salariu, în anumite condiții.

Salariul unui îngrijitor pentru vârstnici este, în general, mai mic comparativ cu cel al multor alți angajați.

S-a discutat mult despre salariile prea mici pe care le primesc mulți lucrători sezonieri din sectorul turistic și hotelier, dar puțini discută despre salariul îngrijitorilor.

Cu toate acestea, există reglementări care îi protejează, inclusiv un contract colectiv de muncă (CCNL) specific categoriei lor. De ceva timp, există și reglementări care permit unui asistent personal să primească un salariu mai mare.

De exemplu, nu este neobișnuit ca un îngrijitor/o îngrijitoare să fie angajat/ă de o familie compusă nu dintr-un singur vârstnic, ci din doi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Desigur, acest lucru nu înseamnă să ai grijă de două persoane, pentru că poate doar una dintre ele nu este complet autonomă.

Prin urmare, nu este cazul să ne gândim la dublarea salariului. Totuși, există o formă de creștere salarială sub forma unui bonus.

Legea prevede un surplus salarial pentru asistenții familiali care se ocupă de doi vârstnici, nu doar de unul.

Dar în contractul care este de obicei încheiat între părți, trebuie obligatoriu specificat acest detaliu, că în casă sunt doi vârstnici. Astfel, îngrijitorul, care face un efort mai mare, poate primi recompensa corespunzătoare.

Începând cu 1 octombrie 2020, există o reglementare care permite asistentului personal care se ocupă de un cuplu de vârstnici să primească un bonus adițional la salariu. Este vorba de un surplus de 100 de euro pe lună, informează Pensione e Fisco.

Repetăm, este necesar ca în contract să fie menționat faptul că vârstnicii sunt doi.

Acest bonus este destinat să compenseze volumul mai mare de muncă necesar pentru angajatul domestic.

Distribuie acest articol