Badante în Italia: Dreptul la zile libere plătite. Situațiile în care angajatorul este obligat să accepte absența lucrătoarei

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Cum funcționează permisele pentru îngrijitoarele la domiciliu, la câte ore plătite de învoire au dreptul aceste lucrătoare conform legislației în domeniu?

Potrivit articolului 20 din Contractul Colectiv de Muncă al Muncii Casnice, sunt stabilite drepturile referitoare la orele de permis pentru îngrijitoarele „fixe”, care locuiesc împreună cu persoana asistată. Potrivit acestei dispoziții, un îngrijitor la domiciliu are dreptul la un total de 16 ore de învoire pe an, fără a i se tăia din salariu, dar sunt și alte situații în care îngrijitoarea are dreptul la mai multe ore sau chiar zile libere plătite, informează publicația Invalidita e Diritti.

- Continuarea după publicitate -

În ce condiții o îngrijitoare la domiciliu are dreptul la permise și concedii plătite (în afara concediului de odihnă):

  • Nașterea unui copil: Conform Contractului Colectiv de Muncă, o îngrijitoare la domiciliu care este însărcinată nu poate lucra în cele două luni anterioare datei prevăzute nașterii copilului, în perioada dintre data prevăzută a nașterii și cea efectivă și în cele trei luni următoare nașterii. În timpul sarcinii, îngrijitoarea la domiciliu nu poate fi concediată, cu excepția situațiilor specifice, și nu poate demisiona, cu excepția cazului în care demisia este ratificată de Direcția Provincială a Muncii competentă. Îngrijitorul la domiciliu bărbat, când devine tată are dreptul la 10 zile de concediu după nașterea copilului și, eventual, la o zi suplimentară opțională.
  • Doliu: Îngrijitoarea la domiciliu are dreptul la 3 zile lucrătoare de permis plătit în cazul decesului unei rude până la gradul al doilea sau al unei persoane care locuiește împreună cu ea. Lucrătoarea va trebui să furnizeze angajatorului certificatul de deces pentru a dovedi evenimentul.
  • Căsătorie: În caz de căsătorie, lucrătoarea are dreptul la un permis plătit de 15 zile calendaristice, perioadă în care va primi aceeași remunerație pe care ar fi primit-o dacă ar fi fost la muncă. Dacă este vorba de un îngrijitoare la domiciliu care beneficiază de cazare și masă, acesta va avea dreptul la un compensație substitutivă convențională pe durata absenței. Și în acest caz, este necesar să se furnizeze un certificat de căsătorie ca dovadă a evenimentului.
  • Vizite medicale, reînnoirea permisului, reunirea familiei: Contractul Colectiv de Muncă prevede un număr specific de ore de permis plătit pentru vizite medicale, reînnoirea permisului de ședere sau reunirea familiei. Orele de permis variază în funcție de tipul de îngrijitor la domiciliu și de programul său de lucru.
  • Permis electoral: Dacă îngrijitoarea la domiciliu este aleasă ca scrutator, președinte sau secretar al unei secții de votare, are dreptul să absenteze de la muncă și să primească în continuare salariul. Zilele nelucrătoare sau festive în care își desfășoară aceste activități trebuie să fie recuperate cu o zi de odihnă sau retribuite ca 1/26 în plus din compensația lunară.
  • Permis sindical: Lucrătorii care ocupă o funcție de conducere într-un sindicat au dreptul la maximum 6 zile de permis plătit pe an pentru a participa la reuniunile sindicatului de apartenență. Funcția trebuie să fie confirmată de sindicat și absențele pentru reuniunile sindicale trebuie să fie certificate.
  • Donarea de sânge sau de măduvă osoasă: Dacă îngrijitoarea la domiciliu lipsește pentru a dona sânge sau măduvă osoasă, angajatorul trebuie să o plătească ca și cum ar fi lucrat, și ulterior să ceară rambursarea de la INPS.
  • Formare profesională: Îngrijitoarei la domiciliu îi revine un total de 40 de ore pe an pentru a participa la cursuri de formare profesională specifice pentru colaboratorii la domiciliu sau asistenții de familie, sau pentru activități de formare legate de reînnoirea permisului de ședere. Este necesar să se prezinte un certificat care să ateste participarea la activitatea formativă.
  • Concediu pentru femeile victime ale violenței de gen: Dacă o lucrătoare este victimă a violenței de gen, poate solicita direct de la INPS un permis plătit de 3 luni, perioadă în care este introdusă în căi specifice de protecție. Lucrătoarea trebuie să anunțe angajatorul despre absența sa cel puțin cu o săptămână înainte. Orele de permis pot fi utilizate fragmentat într-un interval de 3 ani, pe bază orară sau zilnică.

În plus față de permisele plătite, în cadrul modului de funcționare a permiselor pentru îngrijitorul la domiciliu, există și permise neplătite pentru îngrijitoarele la domiciliu. Acestea vizează în principal două situații:

  • Permisul de studiu: Dacă lucrătoarea la domiciliu trebuie să frecventeze cursuri școlare pentru a obține diploma de școală obligatorie sau un titlu profesional, permisele solicitate nu vor fi plătite. Este necesar să se furnizeze un certificat care să ateste frecvența cursurilor. Totuși, angajatorul ar putea decide să plătească permisele numai pentru participarea la examenele anuale.
  • Permisele generale: În general, lucrătoarele la domiciliu pot solicita permise neplătite după ce se înțeleg cu angajatorul. Aceste permise pot viza situații personale sau familiale care necesită prezența sau absența lor de la muncă.

În concluzie, înțelegerea modului de funcționare a permiselor pentru îngrijitoarele la domiciliu este esențială pentru a asigura un mediu de lucru corect și respectuos. De asemenea, este important să fie respectate drepturile și obligațiile atât ale îngrijitoarei la domiciliu, cât și ale angajatorului, pentru a asigura o relație de muncă optimă și productivă.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI