Badante în Italia, salariul de bază pentru serviciile de asistență nocturnă

În Italia, serviciile oferite de badante de noapte sunt cruciale pentru numeroase familii, având în vedere nevoia de îngrijire pentru mulți vârstnici care nu se mai pot îngriji singuri, dar și persoane cu dizabilități și alte patologii.

Legea italiană oferă detalii clare cu privire la modul în care acești îngrijitori ar trebui să fie plătiți, informează Money.it.

Activitatea desfășurată de către badante pe timpul nopții se împarte în „attività di attesa notturna” (activități de așteptare nocturnă) și „attività di presenza notturna” (activități de prezență nocturnă).

Prima categorie („attività di attesa notturna”) se referă la servicii oferite între orele 20:00 și 08:00 a zilei următoare. În funcție de nevoile pacientului, îngrijitorul poate fi încadrat în:

  • Nivelul B super: pentru asistență la persoane autosuficiente, cu o remunerație de la 1.137,23 euro;
  • Nivelul C super: pentru asistență la persoane dependente (care nu sunt în măsură să își îngrijească singure nevoile de bază sau să își desfășoare activitățile zilnice fără asistență), cu o remunerație de la 1.288,87 euro;
  • Nivelul D super: pentru asistență la persoane dependente de îngrijitor, atunci când îngrijitorul are calificările necesare, cu un salariu de la 1.592,17 euro.

Toate aceste valori pot fi ajustate la discreția părților.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă salariu, legea prevede și acordarea unor beneficii suplimentare. De exemplu, pentru angajații care nu locuiesc cu familia, angajatorul trebuie să ofere cină, mic dejun și un loc adecvat de dormit. Pentru cei care locuiesc cu familia, se adaugă și 11 ore de odihnă consecutivă la fiecare 24 de ore.

În ceea ce privește contribuțiile la Inps (Institutul Național de Securitate Socială din Italia), angajatorii beneficiază de reduceri. Calculul este bazat pe o zi de lucru de 8 ore, astfel încât angajatorul plătește mai puțin.

Pentru îngrijitorii care oferă doar servicii de prezență de noapte („attività di presenza notturna”), de la 21:00 la 08:00 a zilei următoare, remunerația minimă este de 761,45 euro.

Orice serviciu suplimentar trebuie să fie plătit separat, cu tarife cuprinse între 5,27 și 9,36 euro pe oră. În acest caz, reducerile de contribuții sunt calculate pe baza a 5 ore de lucru pe zi.

Contractul de muncă trebuie să fie în scris și semnat de ambele părți, detaliind orarul de lucru și natura serviciilor oferite.