Începând de marți, 15 februarie, toți lucrătorii din Italia cu vârste de peste 50 de ani vor fi obligați să dețină „certificatul verde consolidat” (obținut în urma vaccinării sau trecerii prin boală).
Regula este valabilă și pentru personalul casnic: asistente familiale, menajere, bone etc. Angajatorii sunt cei care vor controla dacă lucrătorii sunt în posesia certificatului verde consolidat, sub sancțiunea unei amenzi administrative cuprinse între 400 și 1.000 de euro (pentru angajator).
Andrea Zini, președintele Assindatcolf, Asociația Națională a Angajatorilor Autohtoni a declarat: „Lucrătorii casnici care nu au certificatul verde consolidat (super green pass/green pass rafforzato) nu vor fi primiți la locul de muncă, iar dacă totuși vor lucra și nu vor respecta această măsură, vor fi sancționați cu o amendă între 600 și 1.500 de euro (pentru lucrător).”
Lucrătorii casnici care nu au certificat verde consolidat și nu se vor prezenta la locul de muncă vor fi considerați absenți nejustificat, fără consecințe disciplinare și cu drept de păstrare a locului de muncă până la prezentarea adeverinței corespunzătoare. Pentru zilele de absență nejustificată nu vor primi salariu, precum nicio altă compensație sau remunerație.
Totuși, concedierea este întotdeauna posibilă, după cum explică Zini: „Reamintim familiilor că, în cazul în care relația de încredere dintre părți eșuează, în sectorul casnic este întotdeauna posibilă întreruperea raportului de muncă fără justă cauză”.
Sondajul recent efectuat de Assindatcolf Censis estimează că 95,6% dintre lucrătorii casnici au obținut permisul verde în urma vaccinării.
În 2020, colaboratorii familiali cu vârste de peste 50 de ani, angajați cu un contract de muncă erau circa „480.000 (din care 319.000 de străini) dintr-un total de 920.000.”