Badante, menajere și bone în Italia, salariile mai mari de 1.000 de euro nu vor mai putea fi plătite în numerar

Legislația care reglementează munca casnică prevede reguli diferite de cele stabilite pentru alți lucrători în ce privește plata salariului în numerar, deoarece angajatorul este practic o familie, persoană fizică și nu una juridică. Începând de anul viitor, plata salariului în numerar se va face până la 1.000 de euro, iar plățile mai mari vor trebui efectuate prin operațiuni bancare, precizează Informazione Oggi.

În 2022 s-a făcut multă confuzie cu privire la limita în care sunt permise plățile în numerar. Acest prag, de fapt, a fost redus inițial la 1.000 de euro, pentru a fi majorat din nou la 2.000 de euro odată cu aprobarea decretului „Milleproroghe”.

De la o mie de euro în sus, salariile nu le vor mai putea fi plătite în numerar

În prezent, salariile badantelor și în general ale lucrătorilor casnici, pot fi plătite în numerar dacă sunt mai mici de 2.000 de euro, dar începând cu 1 ianuarie 2023, această limită va reveni la 1.000 de euro și, prin urmare, salariile în numerar nu vor putea depăși suma de 999,99 euro.

Care sunt consecințele dacă angajatorul nu respectă limita legală pentru plățile în numerar?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pedeapsa constă într-o sancțiune administrativă, al cărei cuantum este destul de mare. Acesta variază de la un minim de 3.000 de euro până la un maxim de 50.000 de euro, pentru cele mai grave încălcări. Prin urmare, este necesar să se acorde o atenție deosebită operațiunilor monetare care se vor efectua.

Impunerea acestor praguri are efecte foarte importante. În primul rând, în cazul retragerilor din contul bancar a unor sume mai mari de 1.000 de euro, banca este îndreptățită, dacă consideră că este cazul, să ceară clientului să justifice operațiunea (motivul retragerii). În cazul în care motivele nu sunt credibile, instituția de credit ar putea raporta acest lucru la Unitatea de Informații Financiare, care, la rândul său, ar putea emite o evaluare preliminară.

Distribuie acest articol