Badante și menajere în Italia, 295 sunt acuzate de evaziune fiscală în urma controalelor efectuate de Garda Financiară

Garda Financiară din Treviso a descoperit 295 de lucrători casnici (menajere, bone, îngrijitoare) care nu și-au plătit impozitele la stat pentru perioada 2017 – 2021, aducând un prejudiciu de 12 milioane de euro la visteria statului italian, informează Corriere della Sera.

Ancheta, care a vizat peste 4.000 de lucrători în domeniu, a relevat că, deși aceștia au avut contract de muncă și au fost plătite contribuții sociale pentru ei, nu au respectat obligațiile fiscale de declarare a veniturilor între anii menționați.

Cifrele sunt alarmante, se estimează că suma totală prejudiciată depășește 12 milioane de euro.

Mai mult, s-a descoperit că șase dintre acești evasori totali au beneficiat în mod necuvenit și de Venitul de cetățenie, adunând în total 85.000 de euro.

„Investigațiile realizate până acum au vizat doar o mică parte a evasorilor potențiali identificați. Activitățile noastre de combatere a evaziunii fiscale în acest sector vor continua,” a declarat un reprezentant al Gărzii Financiare din Treviso.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ancheta a fost posibilă datorită colaborării strânse între Garda Financiară și Institutul Național de Previdență Socială (INPS), care au analizat împreună datele disponibile, identificând neregulile.

Majoritatea angajatorilor și-au îndeplinit obligațiile, furnizând toate datele necesare, ceea ce a facilitat reconstituirea profilului venitului angajaților.

Pentru această categorie de lucrători, legislația fiscală italiană stabilește că, dacă venitul depășește anumite praguri (8.176 de euro), contribuabilul este obligat să prezinte declarația anuală de venit. Sub aceste praguri, declarația poate fi omisă.

„Această colaborare între Garda Financiară și INPS este un exemplu important de cooperare interinstituțională, destinat să protejeze interesele statului și ale cetățenilor, prin împărtășirea de competențe, resurse și instrumente de investigație”, a concluzionat reprezentantul Gărzii Financiare.

Distribuie acest articol