Badante străine în Italia, plăteau 600 de euro unei asociații pentru un loc de muncă. Două femei judecate

Două femei de naționalitate străină, în vârstă de 53 și 48 de ani, se confruntă cu acuzații grave într-un tribunal din Varese, provincia italiană cu același nume din Lombardia.

Acestea sunt judecate de complicitate pentru săvârșirea de infracțiuni și intermedierea ilegală a locurilor de muncă pentru badante, precum și de favorizarea imigrației clandestine pe teritoriul italian, conform publicației Malpensa24.

Ancheta, inițiată în 2018 de Garda Financiară italiană, se află acum în centrul procesului de judecată.

Cu toate acestea, procesul a fost oprit temporar astăzi, 29 iunie 2023, din cauza lipsei unui traducător, care ar fi fost necesar pentru a ajuta la înțelegerea acuzațiilor aduse celor două femei străine.

Povestea a început în urmă cu cinci ani, după ce o femeie ucraineană, dispărută de zile întregi, a fost găsită de echipele de salvare într-o pădure din Valceresio, aflându-se în stare de confuzie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Investigațiile asupra telefonului ei au dezvăluit că lucra ca badantă și avea legături cu o asociație care este condusă de cele două femei.

Potrivit reconstituirii făcute de anchetatori, mai multe femei din estul Europei, care căutau un loc de muncă, erau recrutate de asociația respectivă, care-și promova serviciile pe rețelele de socializare.

Odată ajunse în Italia, femeile erau duse cu bagajul lor de călătorie în mână direct la un interviu cu potențialul angajator, care de obicei era o familie în căutare de ajutor pentru îngrijirea persoanelor în vârstă.

Dacă interviul avea succes, munca începea imediat, dar contextul era plin de ilegalități și de dificultăți sociale. Pentru a fi angajate, îngrijitoarele erau obligate să plătească asociației suma de 600 de euro.

Femeile care nu puteau fi găzduite de persoanele asistate erau cazate într-unul dintre apartamentele asociației, situat în Varese sau în afara provinciei.

Ele erau astfel nevoite să plătească 7 euro pe zi pentru a dormi în camere supraaglomerate, unde uneori erau nevoite să doarmă chiar și pe jos, din lipsă de paturi, sau să se confrunte cu probleme de igienă personală.

Potrivit datelor obținute dintr-un computer confiscat de la asociația respectivă, au fost recrutate sute de îngrijitoare la domiciliu.

Multe dintre aceste femei erau clandestine, însă cel mai grav lucru, conform acuzațiilor, era că nu li se semna niciun contract de muncă.

Cu toate acestea, afacerea a generat profituri semnificative pentru cele două femeii, cu venituri de aproape jumătate de milion de euro în trei ani.

Alte persoane care colaborau cu aceeași asociație au fost deja judecate, iar procesele lor s-au finalizat cu patru condamnări și trei achitări.

Între timp, procesul împotriva celor două inculpate va fi reluat la sfârșitul lunii octombrie.