Badantele din Italia excluse din categoriile de lucrători esențiale pentru prima sesiune de vaccinare anti-COVID

Prima sesiune de vaccinare anti-COVID din Italia va începe la sfârșitul acestei luni și va continua apoi și în luna ianuarie a anului viitor, guvernul italian cumpărând în acest scop 1.833.975 de doze din vaccinul produs de companiile Pfizer și BioNTech pentru a le administra categoriilor de lucrători considerați esențiali. Deși inițial se vorbea despre includerea îngrijitoarelor de bătrâni în această sesiune, fiind considerată o categorie esențială de lucrători, planul de vaccinare prezentat vineri, 18 decembrie 2020, de comisarul pentru criza COVID-19, Domenico Arcuri, le-a exclus din această primă sesiune.

În acest sens, asociația angajatorilor din sectorul domestic, Domina, face un apel la autorități pentru a include și îngrijitoarele printre categoriile de lucrători care trebuie vaccinate urgent, pe motiv că lucrează în strâns contact cu bătrânii și îi pun în pericol.

„Și badantele, care au grijă de cei dragi în casele a peste 407.000 de familii italiene, ar trebui să fie printre primele care primesc vaccinul COVID-19”, a declarat secretarul general Domina, Lorenzo Gasparini, citat de Business Insider Italia.

„În aceste zile multe dintre ele vor pleca în străinătate pentru a-și revedea familiile și când se vor întoarce în Italia ar putea reprezenta un risc, deoarece vor petrece perioada de autoizolare în casa asistatului, unde locuiesc. Nu au alt loc de cazare”, a mai adăugat Gasparini.

Potrivit datelor furnizate de Domina, în anul 2019 existau în Italia peste 407.000 de îngrijitoare angajate cu contract de muncă: o valoare care a crescut fără încetare din 2012, anul aceste prezentând o creștere și mai mare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În martie s-a înregistrat o creștere a angajărilor, în comparație cu anul trecut, de 58,2%”, a ținut să mai sublinieze Gasparrini, reamintind că solicitările de angajare transmise către INPS de când a început pandemia au fost de 54.600.

„Pentru a garanta serviciul de asistență în condiții de siguranță, este esențial ca autoritățile să prevadă vaccinări și pentru badante. Această profesie implică proximitate, care poate prezenta întotdeauna un risc: la urma urmei, lucrătoarea din sectorul domestic trebuie să aibă grijă de bătrâni, să le dea medicamente, să-i hrănească, să-i ajute să se îmbrace: acestea nu sunt sarcini care pot fi îndeplinite de la distanță”, a mai insistat sindicalistul italian.

Gasparini denunță faptul că există o oarecare discriminare în rândul lucrătorilor care au grijă de persoanele în vârstă deoarece, spre exemplu, angajații care lucrează în azilurile de bătrâni sunt considerați prioritari și vor fi vaccinați. Lucrătoarele care lucrează, în schimb, în casele bătrânilor, nu sunt considerate esențiale, în ciuda numărului mare de persoane care lucrează în acest sector, mai ales dacă ne uităm și la datele care estimează câte îngrijitoare lucrează fără un contract de muncă înregistrat, deci la negru.

„Munca din sectorul domestic este considerată „esențială” și, din acest motiv, atunci când dozele de vaccin vor fi disponibile, va fi necesar să se recunoască o prioritate și pentru asistenții familiali. Persoanele fragile (referire la bătrânii asistați – n.r.) trebuie protejate, atât când se află în azilurile de bătrâni, cât și dacă locuiesc în propria lor casă”, a mai spus Gasparini.