„Badantele” din Italia vor putea obține la o universitate din Roma diploma de „îngrijitor profesionist”

O universitate din Roma, capitala Italiei, anunță că din toamna anului 2019, odată cu începerea noului an universitar, va organiza cursuri de formare profesională pentru persoanele care au intenția să lucreze în sectorul casnic ca „asistent familial” sau care deja desfășoară această activitate.

Reprezentanții Universității Tor Vergata, instituție de învățământ superior de stat, anunță că pentru anul universitar 2019-2020, în cadrul facultății de pregătire a asistenților sanitari, va organiza cursul de „îngrijitor profesionist”, în urma căruia participanții vor putea obține o diplomă prin care li se va recunoaște calificarea în acest domeniu.

Cursul va consta în 250 de ore de teorie și alte 250 de ore de practică. Primele 40 de locuri vor fi disponibile începând din toamna viitoare.

Senatul Academic al Universității Tor Vergata din Roma declară că a creat acest program de formare profesională pentru a răspunde nevoilor tot mai crescânde din partea societății civile care, în procesul demografic de creștere de la an la an a populației vârstnice, necesită de acest tip de asistență familială.

„Asistenții familiali – explică rectorul Giuseppe Novelli citat de Corriere della Sera – sprijină familiile italiene în îngrijirea persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice sau cu diverse patologii cronice care le limitează autonomia. Prin urmare, este de înțeles că alegerea persoanei care va avea grijă de un părinte sau o rudă în vârstă nu este niciodată ușoară, mai ales atunci când îngrijitorul nu are o pregătire adecvată. Scopul acestui curs este de a umple un gol, de a pregăti cu experiență și profesionalism o categorie de lucrători care desfășoară activități extrem de delicate.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI