Badantele ucrainene din Italia plâng și se roagă pentru rudele din țară: „Fiul meu se pregătește să meargă la război”

Aproximativ 50 de îngrijitoare originare din Ucraina s-au întâlnit joi după-amiază, 24 februarie, în biserica ucraineană Sfinții Simon și Iuda din centrul Florenței. Femeile au plâns și s-au rugat pentru cei dragi de acasă, copii, părinți, frați și surori, în condițiile în care Ucraina a fost atacată de forțele militare rusești, la comanda președintelui Vladimir Putin.

„Mi-e teamă pentru copiii mei, sunt la Liov și toată Ucraina este atacată, Putin este un dictator mincinos”, a spus Olga conform Corriere Fiorentino.

Telefoanele lor mobile sună încontinuu, rudele le contactează pentru a le ține la curent cu ce se întâmplă. Multe ar pleca imediat în Ucraina, dar granițele sunt închise, și-ar dori ca rudele lor să li se alăture în Italia, dar cu greu pot pleca de acolo.

„Fiul meu se pregătește să meargă la război”, a spus Anna, care lucrează de mulți ani ca îngrijitoare în Italia.

Alături de femeile ucrainene s-a rugat preotul Volodymyr Voloshyn, paroh al bisericii ucrainene din Florența.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Există o mare îngrijorare în comunitatea ucraineană din Florența, a spus preotul Voloshyn. În comunitate există multe asistente familiale, care duc o viață dificilă, de izolare, în casele persoanelor pe care le îngrijesc zi și noapte. Se informează prin intermediul internetului, dar se simt neputincioase pentru că nu pot face nimic și sunt foarte îngrijorate pentru membrii familiilor lor care au rămas acasă. Se roagă pentru copiii, ar dori să se întoarcă acasă la sărbătorile pascale, ca în fiecare an, dar de această dată riscă să nu o poată face și asta le întărește și mai mult frustrarea”.

Forțele militare ale Rusiei au atacat joi dimineață Ucraina cu rachete, tancuri și tiruri de artilerie.

Au fost lovite ținte militare, dar și civile, potrivit Kievului, care a anunțat totodată câteva zeci de morți, o informație preliminară, care nu a fost încă verificată. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat că armata face încă față atacului, dar a îndemnat și civilii să participe la apărarea țării.