„Balena Albastră” – povestea jocului ce ucide adolescenţi din toată Europa

Cinci elevi ai Şcolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iaşi au ajuns, vineri la prânz, la spital, după ce în timpul pauzei au decis să se joace un joc periculos, ţinându-şi respiraţia, potrivit agenției Mediafax. Colegii celor care au ajuns la spital au declarat că totul a pornit de la o colegă care le-a sugerat acest joc; directorul şcolii crede, însă, că există o legătură între jocul copiilor şi „Balena Albastră.”

„Balena Albastră” este rezultatul unui cult suicidal cu origini în Rusia, care prinde în capcanele lui din ce în ce mai mulţi adolescenţi. Media ruseşti afirmă că cel puţin 130 de copii s-au sinucis într-o perioadă de şase luni din cauza acestui joc.

Jocul se răspândeşte acum în toată Europa. Potrivit plymouthherald.co.uk,  autorităţile belgiene şi franceze au avertizat părinţii din aceste ţări după ce mai multe cazuri similare celor din Rusia au fost raportate.

Potrivit presei internaţionale, acesta este un joc în mediul online care îi determină pe tineri să îndeplinească 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile; jucătorii trebuie să le trimită o poză ”administratorilor” care le trimit misiunile, astfel încât să demonstreze că şi-au îndeplinit aceste sarcini.

Jocul îi provocă pe utilizatori la acţiuni periculoase, precum:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Trezeşte-te la 4.20 şi urmăreşte videoclipuri înfricoşătoare”;

„Ziua 26: vei primi data morţii tale”;

„Ziua 28: Nu vorbi cu nimeni”;

„Ziua 50: Sari de pe acoperiş” şi altele, parte a unor scenarii de groază.

Se crede că bărbatul Filip Budeikin s-ar aflat în spatele acestei isterii – el a fost arestat la finalul lunii februarie. Budeikin îşi asumă iniţierea acestui joc, el a afirmat că este responsabil de moartea a mai mulţi tineri, dar este împăcat cu ideea fiindcă, potrivit lui, victimele „au murit fericite, le-am oferit ceea ce le lipsea din viaţa de zi cu zi: căldură, înţelegere, o conexiune”.

Se crede că „jocul” a fost denumit astfel după convingerea că balenele albastre sfârşesc voluntar pe plaje. Potrivit analizelor publicate de presa internaţională, 62% din motivele pentru care adolescenţii comit suicid sunt asociate cu conflictele din familie, profesori, colegi, prieteni  şi, totodată, cu frica de violenţă a adulţilor; dintr-un raport al UNICEF reiese că numărul suicidelor în rândul copiilor creşte în perioade de criză economică sau schimbări ale societăţii. Spre exemplu, în Rusia a existat un număr crescut de astfel de tragedii între 1987 şi 1994, după prăbuşirea URSS-ului.