Un bancomat a început să elibereze de două ori mai mulți bani decât i se solicita. A fost nevoie de intervenția Poliției pentru a opri oamenii

Un bancomat defect a început să elibereze de două ori mai mulți bani în numerar decât au solicitat clienții săi, fără a scădea sumele suplimentare din contul lor.

S-a întâmplat marți, 11 octombrie 2022, în orașul scoțian Dundee (Marea Britanie). A fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a împrăștia mulțimea care se înghesuia să retragă bani.

Zvonul bancomatului generos s-a răspândit rapid și, în scurt timp, un număr mare de oameni s-a grăbit să stea la coadă pentru a profita de situație.

Potrivit ziarului „The Courier”, care a vorbit cu un martor ocular, „petrecerea” a durat câteva ore, până când un cetățean cu simț civic a anunțat poliția.

Ofițerii de poliție au fost alertați marți, în jurul orei 16:20, la sesizarea unui trecător despre situația respectivă. Bancomatul se află pe Charleston Drive, în zona Lochee, în estul orașului Dundee, lângă spitalul Ninewells. Poliția locală a confirmat că bancomatul a fost oprit la 10 minute după alertă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Odată ajunși la fața locului, polițiștii au împrăștiat mulțimea de oameni și au dezactivat bancomatul defect. Apoi, au anunțat producătorul despre defecțiunea acelui bancomat, care va trebui să identifice cauza și să efectueze reparațiile necesare.

Conform dreptului comun scoțian, furtul este definit ca luarea și păstrarea proprietății fără acordul proprietarului de drept. În acest sens, se crede că păstrarea banilor distribuiți accidental este, prin urmare, o infracțiune.

Principii similare se aplică în legislația engleză și galeză, deși Legea privind furtul care datează din 1968 subliniază o definiție specifică care necesită necinste. Cu toate acestea, nu este ceva care a fost impus din punct de vedere istoric.

Tot în Dundee, într-un caz similar din anul 2011, celor care au luat bani de la un bancomat defect li s-ar fi spus de către operator că nu vor trebui să returneze banii în plus, dar ar putea face acest lucru dacă doresc.

Nu este prima dată în acest an când mulțimi mari de oameni sunt denunțate că se înghesuie la un bancomat defect care eliberează numerar suplimentar. Totuși, în conformitate cu legea scoțiană, reținerea banilor livrați din greșeală este o infracțiune penală.

Un caz relativ recent a avut loc în luna iunie, când un bancomat din localitatea Maharashtra, situată în districtul Nagpur (India), a atras o mulțime de oameni, după ce s-a descoperit că elibera de cinci ori mai mult decât suma solicitată, din cauza unei defecțiuni tehnice.

În Marea Britanie, poliția avertizează deseori cu privire la eventualele escrocherii din jurul bancomatelor, inclusiv a dispozitivelor ce pot fi atașate la aceste aparate pentru a sustrage detaliile bancare ale utilizatorilor, fără ca aceștia să-și dea seama.

Distribuie acest articol