Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timp ce medicii se pregăteau să-i recolteze organele

Ryan Marlow, un american în vârstă de 37 de ani, pastor la Grace Baptist Church din localitatea North Wilkesboro (Carolina de Nord), a fost primit cu o petrecere organizată la domiciliul său sâmbătă, 4 martie, la câteva luni după ce medicii l-au declarat din greșeală în moarte cerebrală și erau gata să-i recolteze organele.

Însă o mișcare a degetului său de la un picior a determinat-o pe soția lui, Megan Marlow, să intervină și să ceară mai multe teste, după cum relatează Insider.

În prezent, Megan nu are absolut nicio îndoială de faptul că soțul ei este în viață datorită unui miracol autentic care nu poate fi atribuit decât Domnului. „Am lucrat la planurile lui de înmormântare. Le-am spus copiilor mei că a plecat”, a mărturisit soția pastorului.

Din fericire, Ryan Marlow nu a vrut să plece. El s-a întors acasă la soție și la cei trei copii mici, după șase luni de tratament în mai multe spitale și centre medicale, în urma unei serii extraordinare de evenimente care au inclus medicii care l-au declarat mort și i-au pregătit corpul pentru prelevarea de organe.

O mișcare oportună a degetelor lui Ryan, împreună cu susținerea soției sale Megan, cu care este căsătorit de 16 ani, i-au salvat în cele din urmă viața.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„M-am simțit disperată și panicată. Cine sunt eu împotriva acestui grup de medici și asistente?” s-a întrebat Megan la un moment dat. „Dar știam în inima mea că nu pot trece până la capăt, știind că au făcut deja o greșeală odată.”

Un diagnostic necruțător

Pastor de aproape 17 ani, Ryan a mers pentru prima dată la spital în august 2022, plângându-se de simptome de amețeală. În urma unor teste efectuate pe 26 august anul trecut, el a fost internat din cauza unei infecții bacteriene, fiind diagnosticat cu listeria, afecțiune care a evoluat apoi într-o leziune cerebrală. Mai târziu, în aceeași lună, medicii l-au declarat în moarte cerebrală.

În următoarele două săptămâni, pastorul și-a pierdut din ce în ce mai mult mobilitatea în diferite părți ale corpului până când și-a pierdut în cele din urmă capacitatea de a înghiți, forțând medicii să-l intubeze.

Deși este o infecție bacteriană gravă, listeria poate fi tratată cu antibiotice. În urma diagnosticului și nedormită de câteva zile, Megan s-a dus acasă pentru a se odihni, pregătindu-se pentru ceea ce presupunea că va fi o recuperare ușoară pentru soțul ei.

Însă Ryan a suferit un accident vascular cerebral hemoragic chiar în acea noapte. Când soția sa a ajuns la spital în dimineața următoare, a primit o veste devastatoare: că soțul ei este mort din punct de vedere medical.

După ce i-au confirmat starea prin intermediul a trei teste, medicii i-au spus lui Megan că soțul ei a suferit „o moarte neurologică” și că este „decedat clinic”. Un medic chiar notase ora oficială a morții pe certificatul de deces al lui Ryan, a explicat Megan.

În calitate de donator de organe, Ryan a fost lăsat pe suport vital până când s-ar putea găsi persoane potrivite unui transplant. Procedura de prelevare a organelor sale a fost stabilită pentru două zile mai târziu: luni, 29 august.

Între timp, Megan s-a întors acasă. Deși devastată, ea a început să planifice înmormântarea soțului ei și a avut cea mai „grea” conversație din viața ei, în timp ce încerca să le explice celor trei copii minori de ce tatăl lor nu se va mai întoarce acasă.

„El doar a țipat și a plâns, implorând să nu fie adevărat”, a mărturisit Megan despre fiul ei în vârstă de cinci ani, Levi. Fetițele ei gemene aveau doar doi ani la acea vreme și se străduiau să înțeleagă ce înseamnă nefericita veste.

Ulterior, în seara zilei când Ryan era programat pentru operația de prelevare a organelor, Megan a primit un apel uluitor de la spital. S-a dovedit că soțul ei era încă în viață, i-ar fi spus doctorul.

Cazul lui Ryan a fost atât de rar, încât spitalul a chemat un grup de experți pentru a-i revizui starea, iar profesioniștii medicali au descoperit că, de fapt, nu era deloc „decedat clinic”. Totuși, doctorul a avertizat că Ryan a suferit însă o leziune cerebrală severă, traumatism din care era puțin probabil să-și revină.

Megan a aflat apoi de la doctor că singurul lucru pe care această descoperire l-ar schimba va fi ora oficială a morții lui Ryan, care va fi acum înregistrată a doua zi, atunci când acesta va fi extubat după prelevarea organelor.

O descoperire incredibilă

Megan nu a dorit să meargă la spital în acea marți, 27 august, zi în care soțul ei urma să fie îndepărtat de la aparatele de susținere a vieții, așa cum ea însăși a mărturisit într-un videoclip postat în direct pe Facebook. Pur și simplu nu putea suporta să-l privească cum dă ultima suflare. În cele din urmă, ea a decis să meargă, datorită sentimentului obsesiv că „trebuia să fie acolo”.

Când Megan a ajuns la spital, a avut alt șoc. Nepoata sa i-a spus că picioarele lui Ryan au început să se miște mai devreme în acea dimineață, în timp ce membrii familiei vizionau videoclipuri cu cei trei copii ai săi cântând și râzând. „Monitoarele de care pastorul era atașat au marcat o ușoară schimbare a bătăilor inimii sale atunci când Ryan a auzit vocile copiilor”, a explicat Megan.

Atunci, îndurerata soție a intrat în salon, a scos pe toată lumea afară și i-a spus lui Ryan toate lucrurile pe care voia să i le spună în acele momente: „Dacă ești acolo, este timpul să lupți, pentru că voi cere mai multe teste. O să mă lupt afară, tu trebuie să lupți înăuntru”.

O tomografie a arătat că exista încă un flux de sânge în creierul pastorului. De fapt, Ryan nu era în moarte cerebrală, ci în comă. Procedura de prelevare a organelor a fost oprită cu doar câteva minute înainte să înceapă.

Pastorul a stat încă o lună în terapie intensivă, înainte de a fi transferat la o unitate de îngrijire pe termen lung din statul Tennessee, unde a rămas în comă. „Eram convinsă că se va trezi. Doar că avea nevoie de mai mult timp”, a mărturisit Megan.

Ryan s-a trezit în cele din urmă pe 6 octombrie. Două luni mai târziu a fost transferat la un centru de dezintoxicare din statul Georgia, unde a început să învețe din nou să-și folosească partea dreaptă a corpului.

Drumul spre recuperare

După șase luni istovitoare, Ryan s-a întors acasă în Carolina de Nord luna trecută și și-a petrecut ultimele două săptămâni continuându-și progresul lent, dar constant, alături de familia sa.

„Levi este atât de bun cu el. Când Ryan se mută, el spune: Bună treabă, tati! Fetele vor spune: Tati, te vom învăța să vorbești din nou”, a dezvăluit Megan atmosfera din locuința lor.

Pentru moment, Ryan folosește limbajul semnelor pentru a comunica. Megan a spus că a învățat să dea din cap și să le arate copiilor săi degetul mare în semn de OK. O răceală sau o infecție urinară au prezentat unele probleme, dar el și-a revenit, a povestit Megan. „Este deja un miracol, așa că anticipez multe altele”, a spus ea pentru Insider.

Familia a fost copleșită de sprijinul comunității. Banii strânși într-un cont GoFundMe ajută la plata sesiunilor extinse de terapie ale lui Ryan și unei locuințe accesibile persoanelor cu handicap.

Drumul de urmat este lung si incert, deoarece recuperarea după leziuni cerebrale este diferită pentru fiecare pacient, dar Ryan a atins deja etape despre care medicii au spus că ar fi inaccesibile pentru totdeauna, a spus Megan.

„După ce i-am planificat înmormântarea, nu poate fi mai rău decât atât. Deci de ce aș fi învinsă? Am trecut de la a nu-l avea deloc, la a reuși să-l am”, a conchis Megan.

Un erou

Pentru a sărbători luna națională (în SUA – n.r.) a conștientizării leziunilor cerebrale care se celebrează în martie, Megan și-a numit soțul „erou”, potrivit publicației The Christian Post.

„Martie este luna națională a conștientizării leziunilor cerebrale. Postat astăzi în onoarea soțului meu. Trăia o viață frumoasă și sănătoasă și apoi ceva la fel de inocent precum cina i-a dat lumea peste cap cu leziuni cerebrale dobândite de listeria.

„Este un luptător. Este cel mai puternic om pe care îl cunosc. El este eroul meu”, a scris greu încercata soție Megan pe pagina de recuperare a soțului său, pastorul Ryan Marlow.