Bărbat din Italia, se prezintă cu cadavrul soției sale în portbagaj la carabinieri. „Am omorât-o!”

Un bărbat din orașul italian Modena, provincia cu același nume din Emilia-Romagna, a fost arestat după ce s-a prezentat la comandamentul carabinierilor cu cadavrul soției sale în portbagaj.

Conform Il Resto del Carlino, bărbatul se numește Andrea Platrinieri, are 48 de ani și le-a mărturisit carabinierilor imediat că el a fost cel care a luat viața femeii.

Uccide la moglie, l'arrestato risiedeva a Modena
Andrea Platrinieri, 48 de ani. Sursă foto: Il Resto del Carlino.

„Am ucis-o”, a spus forțelor de ordine, indicându-le că în portbagajul mașinii se află cadavrul soției sale, Anna Sviridenko, o femeie de origine rusă, dar cu cetățenie italiană.

Potrivit sursei citate, victima era mamă a doi copii și medic de medicină nucleară foarte cunoscut în Austria, lucrând la Innsbruck, fiind specializată în radiologie la UniMoRe, Universitatea din Modena și Reggio (UniMoRe).

Din primele informații furnizate de Parchetul din Modena, cadavrul soției a fost găsit în portbagajul mașinii, cu capul acoperit cu un sac negru de plastic și cu o curea în jurul gâtului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Paltrinieri se află acum în arest pentru omor voluntar agravat și așteaptă audierea de confirmare a detenției în fața judecătorului de instrucție.

Detaliile investigațiilor inițiale arată că în spatele acestei tragedii se află o dispută legată de custodia copiilor.

Anna Sviridenko inițiase o procedură juridică la Innsbruck, Austria, pentru a obține custodia predominantă a celor doi copii minori și pentru a reglementa drepturile de vizită ale tatălui.

La data de 17 mai 2023, instanța a decis ca locuința principală a copiilor să fie la mamă, iar tatăl să aibă drept de vizită.

În ianuarie 2024, bărbatul a depus o cerere la tribunalul civil din Modena pentru separare, contestând jurisdicția austriacă.

Tribunalul din Modena a considerat că nu trebuie să ia măsuri temporare urgente, dat fiind că exista deja o decizie a unei instanțe comunitare străine, recunoscută și în Italia, și a decis, în mai 2024, să se pronunțe pe chestiunea competenței teritoriale.

În februarie 2024, victima a depus o altă cerere la tribunalul din Innsbruck pentru a obține custodia exclusivă a copiilor.

Reacțiile comunității universitare cu privire la aceste femicid au fost puternice. Carlo Adolfo Porro, rectorul UniMoRe, a declarat:

„Comunitatea noastră este devastată de vestea uciderii brutale a unei specializande în radiologie.

Femicidul este un cancer pe care nu-l mai putem tolera, o rușine care pătează umanitatea noastră, și nu există mijloace suficiente pentru a-l condamna: este un act josnic, inuman și inacceptabil.

Este timpul ca societatea noastră să se ridice cu forță împotriva acestei practici barbare.”

Universitatea a anunțat că va sprijini familia victimei și este pregătită să se constituie parte civilă în procesul care va urma.

În semn de doliu, toate steagurile sediilor universitare vor fi coborâte în bernă miercuri, 12 iunie 2024.