Bărbații italieni, veșnic tineri: unul s-a însurat la 90 de ani, altul a absolvit facultatea la 96 de ani

Niciodată nu este prea târziu să facem anumite lucruri în viață, nici măcar să ne căsătorim sau să absolvim o facultate, iar bărbații italieni sunt o dovadă vie în această privință. Multora dintre voi le fuge gândul imediat la Silvio Berlusconi, cu siguranță, dar excentricul miliardar este doar cel mai renumit dintre italienii care au decis că tinerețea nu este o caracteristică exclusivă a vârstei, ci mai degrabă a spiritului.

Giuseppe Paternò, de exemplu, are 96 de ani și povestea sa de viață este incredibilă. Născut la data de 10 septembrie 1923 într-o familie săracă, dar plină de demnitate, din Palermo, când avea 20 de ani și ar fi trebuit să înceapă facultatea, Giuseppe a fost nevoit să plece pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Întors de pe front, bărbatul italian a început imediat să lucreze pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele și o perioadă a lucrat ca poștaș, apoi s-a angajat într-o berărie.

Dornic să evolueze și convins fiind că poate face asta la orice vârstă, Giuseppe Paternò a continuat să studieze în timp ce lucra, iar la vârsta de 31 de ani a terminat studiile profesionale pentru a deveni topograf. Cu această diplomă a reușit apoi să se angajeze la Ferrovie dello Stato (instituția feroviară de stat din Italia) unde a lucrat până când a ieșit la pensie.

Odată devenit pensionar, bărbatul italian a început să citească foarte multe cărți și să studieze istoria, iar cum timpul îi permitea să facă tot ceea ce-și dorea, în 2017, la vârsta de 93 de ani, a decis să se înscrie la facultate. În urmă cu câteva zile, pensionarul italian a absolvit astfel, la 96 de ani, facultatea de Științe Istorice și Filozofice, obținând votul maxim la examenele finale. Pe lângă acestea, însă, în cei trei ani de studenție Giuseppe a susținut nu mai puțin de 28 de examene, iar unele dintre ele chiar și la distanță, fiind nevoit astfel să învețe să folosească bine și computerul sau alte instrumente din tehnologia modernă.

Giuseppe Paternò, 96 de ani, la ceremonia de absolvire a facultății. Foto: meridionews.it

„Nu trebuie să ne dăm bătuți niciodată. Trebuie să mergem până la capăt în ceea ce facem și asta o spun în special tinerilor”, a declarat bătrânul italian după ceremonia de absolvire. Trecut prin sărăcie, război, crize economice, prin diferite dictaturi și regimuri politice de toate felurile, trecut chiar și printr-una dintre cele mai puternice pandemii (cea actuală) din lume, Giuseppe Paternò devine așadar un simbol al tinereții veșnice care, în rândul italienilor, pare să fie tot mai des întâlnită.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un astfel de simbol a devenit și pictorul italian Amedeo Albuzzi când a decis să se căsătorească la vârsta de 90 de ani. Cununia a avut loc sâmbătă, 1 august, iar cea care i-a spus „DA” pensionarului este fosta „badantă” a mamei sale, Adriana Zagato. Proaspăta mireasă are 74 de ani și a lucrat în urmă cu mulți ani ca îngrijitoare pentru mama lui Amedeo, iar apoi între cei doi s-a născut o poveste de dragoste care durează de cel puțin 18 ani.

Pentru a oficializa relația lor, cei doi au decis să se căsătorească, în ciuda vârstei înaintate și în dimineața zilei de sâmbătă s-au prezentat la primăria din Cortanze (Piemont) pentru cununia civilă.

Adriana Zagato, 74 ani și Amedeo Albuzzi, 90 de ani. Foto: Repubblica.it

„Suntem foarte emoționați și fericiți, astăzi vom sărbători toată ziua”, a declarat nepoata mirelui, Stella Bordi, care a avut și calitatea de martor la cununia celor doi pensionari.

„Mă simt onorat să-i căsătoresc pe acești «tineri»”, a declarat amuzat primarul localității. „Este un semn frumos, pozitiv, așa cum este și Amedeo, o persoană foarte veselă și amabilă”, a mai adăugat primarul.

Tot din ciclul „tinerețe fără bătrânețe”, dar cu o nuanță negativă, face parte și povestea pensionarului italian de 89 de ani care s-a băgat, cu forța și complet dezbrăcat, în patul badantei sale, o româncă de 49 de ani. Mai multe detalii aici.