Româncă din Italia protestează împotriva măsurilor impuse de guvern: „Riscăm să ajungem toți în mijlocul străzii”

Cristina Giorgiana Vlad, proprietara cafenelei Zerotrenta din via XXV Aprile (Brescia), se va alătura protestului „Io apro” („Eu deschid”) lansat pe rețelele de socializare de către unii antreprenori din sectorul italian horeca: „Nu mai putem rămâne cu unitățile închise, este o chestiune de supraviețuire”, este de părere românca conform publicației Brescia Today.

Cu aproximativ 2 ani în urmă, Cristina Giorgiana Vlad a devenit cunoscută datorită inițiativei sale „Se hai fame prendi” („Ia, dacă ți-e foame”). În fiecare seară punea brioșele, cornurile, sandwich-urile și fructele nevândute pe parcursul zilei în pungi de plastic și le lăsa în fața barului, cu un bilet prin care îi îndemna pe cei nevoiași și flămânzi să se servească în mod gratuit. O inițiativă minunată, de solidaritate, care a avut ca scop și evitarea risipei.

Astăzi, antreprenoarea româncă se află într-o situație economică extrem de dificilă, precum mulți alți proprietari de baruri, cafenele și restaurante, după un an în care întreaga țară a fost grav afectată de pandemia de Covid-19.

Vineri, 15 ianuarie, este organizat „Io apro”, un protest al celor care activează în sectorul de alimentație publică și care și-au propus să deschidă barurile și restaurantele chiar dacă este interzis încă prin lege acest lucru. În mai puțin de 24 de ore, 60.000 de antreprenori din întreaga țară au aderat la această acțiune. Din Brescia însă numai 16 s-au făcut auziți. Mulți se tem că vor fi amendați și li se va închide activitatea. Având în vedere că sunt prevăzute sancțiuni și pentru cei care sunt găsiți consumând alimente și băuturi în incintă, există și cei care se tem de riscul de a-și găsi unitățile oricum fără clienți.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Printre protestatarii care vor contesta mâine măsurile impuse de decretul în vigoare se află și Cristina Georgiana Vlad.

„Nu există altă alegere – a spus barmanița româncă – pentru mulți dintre noi este o chestiune de supraviețuire: suntem închiși de prea mult timp, de aproape un an și nu mai putem continua așa, riscăm să ajungem în mijlocul drumului. Subvențiile furnizate de guvern nu sunt suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile, cel mult plătești o factură, jumătate din chirie și apoi? Nu avem doar o criză sanitară, ci și una economică.”

Cristina este de părere că închiderea barurilor și restaurantelor pentru public nu a servit la încetinirea epidemiei: „Nu suntem noi focarele, infecțiile au crescut chiar și cu barurile și restaurantele închise. Mergeți la un supermarket și veți vedea că nu există distanțare, ba sunt sute de oameni care nu respectă această regulă.”

Ea este ferm convinsă că singura modalitate de a garanta supraviețuirea restaurantelor și barurilor este revenirea la o rutină normală, cu respectarea regulei de distanțare și a obligației de a purta mască.

„A munci este un drept constituțional și mi-l asum, vreau să muncesc, nu să trăiesc din subvențiile statului. Nu cred că soluția este să cerem guvernului mai mulți bani. Eu vineri deschid oricum, chiar dacă sunt sigură că îmi vor da amendă și-mi vor închide barul, dar vreau să trag un semnal de alarmă. Ceea ce mă enervează cel mai tare este că mulți oameni sunt de acord cu această inițiativă, dar nu au curajul să ni se alăture, așteaptă ca ‘mămăliga’ să fie gata.”

Distribuie acest articol