Barul din Italia care angajează doar fete românce. „Italiencele întârzie și se dau mereu bolnave”

Un caz de rasism cu sens invers, numesc cei de la Affari Italiani decizia unei responsabile de origine chineză al unui bar din Roma care a hotărât să nu angajeze fete italiene, ci doar de naționalitate română: „Italiencele întârzie la serviciu și se dau mereu bolnave, fetele românce sunt harnice și punctuale”, spune tânăra care gestionează un bar în cartierul Appio Claudio.

Barul este deținut de un om de afaceri chinez, iar responsabila care se ocupă de buna gestionare a acestuia este o femeie tot de origine chineză. Aceasta, împreună cu două fete românce, lucrează zilnic la barul respectiv.

Mesele de pe terasa localului sclipesc de curățenie, totul este ordonat, curat și spălat cu grijă. Chiar și trotuarul adiacent a fost măturat și spălat de personalul barului, pentru a oferi o locație cât mai primitoare eventualilor clienți.

Appio Claudio este un cartier elegant care se învecinează cu cel denumit „Tuscolano”, iar barul deținut de cetățeanul chinez a devenit, cel puțin dimineața, un loc de întâlnire pentru persoanele în vârstă care obișnuiesc încă să citească ziarul cumpărat de la chioșcul din colțul străzii. Se mai opresc la bar cei care merg la plimbare sau să facă sport în parcul alăturat și trecătorii care pur și simplu doresc să servească o cafea sau un pahar de suc rece.

„Șefa” localului este o chinezoaică tânără, la mașina de cafea găsim o fată română blondă, iar la casierie o româncă brunetă, micuță de statură. Fata chineză este decisă și se exprimă cu fermitate: „De ce nu angajăm italieni? E simplu! Astăzi este duminică, iar fetele mele au ajuns aici la ora 6.30, au aranjat mesele, au pregătit mașina de cafea și la 6.45 am deschis și am început să lucrăm. O italiancă ar fi trimis un mesaj pentru a avertiza că întârzie puțin. Româncele sunt aici mereu la timp și dacă le rog să stea puțin peste program nu fac mofturi, pe când o italiancă ar suna imediat sindicatul.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Atitudinea femeii chineze ar putea fi considerată foarte ușor una rasistă, iar ea explică astfel comportamentul său: „Da, poate sunt rasistă. Dar sunt cu toți cei care nu doresc să muncească așa cum se cuvine, nu sunt disciplinați la locul de muncă și nu respectă orarul, iar mulți dintre aceștia sunt italieni. Fetele italiene mai mult decât la muncă se gândesc doar să iasă seara să se distreze, pe când fetele mele românce sunt harnice și punctuale.”

Tânăra chinezoaică nu este una recent imigrată în Italia, ea s-a născut în peninsulă și vorbește perfect nu doar limba italiană ci și dialectul roman, drept pentru care cu siguranță vorbește în cunoștință de cauză, afirmă sursa citată.

Și poate, într-o anumită măsură, are dreptate. Sau, poate nu! Dar fapt este că barul pe care îl gestionează este mereu curat, ordonat și plin de lume.

Barul din Italia care angajează doar fete românce. Foto: Affari Italiani