Bătrân omorât în Italia fiindcă a încercat să-și apere „badanta” de furia concubinului român. Criminalul arestat în România

Un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost arestat în România în data de 25 martie 2020, acuzat că a omorât în Italia un pensionar de 92 de ani din localitatea Santo Stefano di Magra, provincia La Spezia. Bătrânul, pe nume Romano Mantegazza, a fost omorât în timp ce încerca să-și apere „badanta” de furia bărbatului român, care era concubinul acesteia din urmă, și ea tot de naționalitate română, scrie La Gazzetta della Spezia.

Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de 13 februarie a acestui an când bărbatul arestat, Ștefan P., care se afla sub influența alcoolului în acea zi, a dat buzna în locuința bătrânului asistat de concubina românului. Intențiile agresorului erau clare de la bun început, acesta voia să o amenințe și să o agreseze pe concubina lui, cum a mai făcut-o deja de multe ori în trecut, de fiecare dată din motive banale.

Bătrânul de 92 de ani însă, în ciuda vârstei înaintate, a încercat să o apere pe îngrijitoare de furia concubinului violent, dar bărbatul român a început să-l amenințe cu moartea. Amenințările au devenit în scurt timp fapte și după ce l-a lovit puternic cu palma pe pensionar, acesta din urmă a căzut la podea și s-a lovit cu capul de paviment.

„Pe data de 1 ianuarie am angajat o îngrijitoare care, printre altele, ne-a fost recomandată pentru profesionalismul ei. Pe 13 februarie, în timpul mesei de prânz, cumnatul meu a observat că femeia a fost bătută în casa tatălui meu. Ieșind să verifice, l-a găsit pe concubinul acesteia în fața porții din grădină și i-a spus că ar trebui să se îndepărteze. În acel moment (cumnatul – n.r.) m-a sunat pentru a mă informa în legătură cu cele întâmplate”, a povestit Giovanni, fiul bătrânului italian, pentru ziarul La Nazione.

„În jurul orei 15:00 am ajuns la casa tatălui meu, am găsit ușa închisă, dar tatăl meu mi-a deschis și am găsit îngrijitoarea închisă în camera ei. Era rănită și mi-a spus că nu se va mai întoarce acasă pentru că-i era teamă. După jumătate de oră am plecat pentru a cere sfatul cuiva în legătură cu această situație. Când m-am întors, în jurul orei 15:50, am văzut foștii angajatori ai îngrijitoarei care o căutau îngrijorați fiindcă fiica ei îi suna de vreo două zile pentru că nu mai știa nimic de ea”, a continuat relatarea fiul pensionarului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„La ușa casei tatălui meu nu am mai găsit cheile și am bătut, dar nu-mi deschidea nimeni. Am găsit o fereastră deschisă și am intrat: bucătăria și sufrageria erau întoarse pe dos, iar tatăl meu era întins pe paviment, plin de sânge. L-am dus la Urgențe cu ambulanța și la scurt timp a venit altă ambulanță cu îngrijitoarea. Era rănită și ea, aceasta fiind ajutată de foștii angajatori care au alertat și carabinierii pentru a interveni”, a mai adăugat Giovanni Mantegazza.

Starea de sănătate a bătrânului era vizibil gravă încă de la internare în spital, diagnosticul pus a fost „hematom cerebral post traumatic”, iar șansele de vindecare ale acestuia erau foarte mici, spuneau doctorii. „Badanta” româncă în schimb a fost externată la scurt timp, în aceeași zi, după ce a primit îngrijirile medicale necesare. În dimineața zilei următoare Ștefan P. a fugit în România cu tot cu ea și tot în aceeași zi bătrânul a intrat în comă și a rămas în acea stare până pe data de 29 februarie când, după două săptămâni de chin, s-a stins din viață pe patul de spital.

În urma investigațiilor efectuate de carabinieri, care au adunat declarațiile martorilor și dovezile necesare, au cerut judecătorului pentru anchete preliminarii din La Spezia eliberarea unui mandat european de arestare pe numele bărbatului român. Acesta este acuzat de omor prin imprudență, acte persecutorii și vătămare corporală agravată, iar în aceste ore se află închis într-un penitenciar românesc, în așteptarea ordinului de extrădare.

Sunteți victimă sau martor la scene de violență domestică?

Vă reamintim, ca de obicei, datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor:

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.