Bătrână din Italia, eutanasiată la cererea sa. „Nu mai sunt în stare să fac nimic, doar să gândesc”

O pensionară din Bologna, în vârstă de 89 de ani, a murit la o clinică din Elveția unde a cerut să fie eutanasiată. Ea suferea de o boală ireversibilă, Parkinson în formă foarte gravă, care o țintuise la pat pentru totdeauna. Bătrâna se simțea prizonieră „într-un corp care a devenit o cușcă fără spațiu și fără speranță.”

Paola R. a contactat Asociația Luca Coscioni pentru a fi ajutată să moară, relatează Fanpage. Boala ei o împiedica aproape complet să se miște și chiar să vorbească. Nu era însă ținută în viață cu ajutorul aparatelor, prin urmare a fost exclusă posibilitatea de a accesa sinuciderea asistată în Italia.

„Am luat această decizie în timp” – a afirmat Paola, care a început să aibă primele simptome în anul 2012, apoi boala s-a agravat și i-a fost diagnosticată în 2015.

„Un parcurs treptat și lent spre o imobilitate totală. Cu mintea sunt conștientă, dar trăiesc într-un corp care a devenit o cușcă fără spațiu și fără speranță. Un corp care mă strânge oră după oră, o forță inexorabilă. Diagnosticul este parkinsonism ireversibil, care a ajuns acum într-un stadiu care nu-mi mai permite să trăiesc. Nu sunt independentă în nimic, numai în ​​gândire”, transmis pensionara în scrisoarea pe care a lăsat-o în urma sa.

Două activiste de la Legal Euthanasia, Felicetta Maltese și Virginia Fiume, au însoțit-o luni, 6 februarie, la o clinică elvețiană unde i s-a administrat medicamentul care i-a adus moartea. Una rapidă și fără dureri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Activistele Felicetta Maltese și Virginia Fiume, împreună cu Marco Cappato, se vor auot-denunța pentru că au însoțit-o pe Paola în Elveția. Ele riscă de la 5 la 12 ani de închisoare.

„Fiecare minut petrecut cu doamna Paola a fost un imn pentru viață și libertate, al trupului și al minții. A o însoți în această călătorie și a alege să ne auto-denunțăm ulterior,  înseamnă să ne punem la dispoziție energia, corpul și libertatea pentru a ajuta oamenii care nu pot singuri să beneficieze de un drept fundamental”, au declarat cele două activiste.

Virginia Fiume (39 de ani, copreședinte al mișcării paneuropene a cetățenilor EUmans) și Felicetta Maltese (71 de ani, activistă a campaniei Legal Euthanasia), ambele membre ale organizației Civil Rescue, fondată de Cappato, Mina Welby și Gustavo Fraticelli, se vor joi prezenta la ora 11.45 la Bologna, la stația Carabinieri din via Vascelli 2.

Ele nu sunt la prima acțiune de acest gen, în luna decembrie a anului trecut l-au ajutat în același scop pe Massimiliano, un bolnav în stadiu terminal din Florența.

Distribuie acest articol