Bătrână moartă într-un azil din Italia. Personalul încurcă numele și trimite sicriul familiei greșite

Un schimb de identitate demn de scenariul unui film de suspans s-a petrecut recent într-un azil din localitatea Torrazza Piemonte, în zona Torino (Piemonte). După ce o femeie de 90 de ani a murit, unitatea a alertat familia greșită, care a aflat de incredibila eroare doar cu puțin timp înainte de înmormântare. Odată ajunsă la morgă, femeia a observat că în sicriu nu era mama sa în vârstă de 101 ani, ci o altă femeie. Cum a fost posibil?

Totul a început în dimineața zilei de duminică, 14 august 2022: „Mama are 101 ani. Vineri a fost transferată acolo, externată de la Maria Vittoria după o operație la femur. Au sunat duminică spunând că a murit. Pe fratele meu, care se dusese în ziua aceea să-i ducă niște lucruri, nu l-au lăsat s-o vadă”, își amintește fiica femeii.

Între timp, fiica a contactat casa de pompe funebre și a aranjat transferul cadavrului acolo. Bătrâna centenară are trei copii, mai mulți nepoți, iar în dimineața zilei de 15 august s-au prezentat opt ​​dintre ei să o vegheze.

„Dar cea din sicriu nu era mama, nici măcar moartea nu i-ar fi putut schimba trăsăturile în acest fel” povestește fiica. „M-am uitat la picioarele ei pentru a confirma. Îi lipsea o unghie și biata bunica le avea pe toate”, a precizat un nepot al bătrânei. Apoi acesta s-a dus la Torrazza, de unde a sunat la scurt timp și a spus că bunica lui era încă acolo, în viață.

Pusă în fața acelui cadavru, familia a cerut ajutor carabinierilor, care s-au prezentat la azil, pentru că în acel moment devenise necesară și recunoașterea oficială a „mamei”, care încă nu murise. Așa că au constatat schimbul de identitate: decedata era de fapt colega de cameră a pensionarei de 101 ani, cu zece ani mai tânără, fiind vorba de o femeie din localitatea Lauriano Po (Torino).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În timp ce eram acolo, a sosit și fiul doamnei, care nu știa nimic despre moartea mamei sale. L-am întâlnit în curte, așteptând să o vadă, dar ea nu mai era acolo, desigur”.

Doar o coincidență apărută la jumătatea lunii august (un caz de Covid-19) a făcut ca procedurile să fie încetinite, „altfel certificatul de deces al mamei mele ar fi fost transmis către INPS și la bancă, blocându-i imediat conturile și pensia”.

Bătrâna centenară habar nu are că timp de 24 de ore a fost moartă. „Ea nu mai este în măsură să înțeleagă, și, la urma urmei, este mai bine așa. A fost un șoc pentru noi și ar fi fost și pentru ea”, spune fiica ei.

La azilul Don Guido Tronzano din Torrazza Piemonte, administrată de compania care se ocupă de numeroase unități rezidențiale de îngrijire medicală, 3amilano din Udine (Friuli-Venezia Giulia), s-a deschis o anchetă internă, dar, între timp, carabinierii au intervenit și la casa de pompe funebre din San Mauro, unde fusese dusă bătrâna.

„I-am sunat când ne-am dat seama că nu o cunoaștem pe femeia din sicriul cu hainele mamei. Povestea este atât de absurdă încât am crezut că sunt victima unei glume”, spune fiica, care locuiește la Torino.

De la compania 3amilano au sosit scuze celor două familii implicate în neînțelegere. Directorul general Mario Modolo a explicat: „O eroare umană, un schimb involuntar de nume între un oaspete decedat și vecinul său de pat în momentul înregistrării decesului. Ne propunem să identificăm persoana responsabilă și să luăm măsuri severe împotriva ei. Nu vrem ca astfel de greșeli să se mai întâmple”.

Structura din Torrazza s-a deschis în urmă cu două luni, în iunie. „Subliniem că eroarea nu privește în niciun fel serviciile de sănătate, furnizate cu corectitudine și profesionalism”, precizează Modolo.

Carabinierii din San Mauro Torinese investighează cazul, iar procurorul competent din Ivrea face cercetări.