Bătută de soț ani de zile, o româncă din Italia l-a denunțat, apoi a retras plângerea. Procurorul nu s-a dat bătut și l-a băgat la închisoare

Era bătută de soț de ani de zile, chiar și în fața copiilor, iar în luna decembrie 2020, polițiștii l-au arestat pe bărbat și au convins-o pe femeie să depună plângere împotriva lui.

Trei luni mai târziu însă, femeia și-a retras plângerea și s-a întors la soțul ei, care era la un pas să scape nepedepsit din această cauză. Dar Procurorul care s-a ocupat de caz nu s-a dat bătut și a făcut tot posibilul pentru a-l băga pe individ la închisoare.

Aceasta este povestea unui cuplu de români din Torino, relatată de ziarul La Repubblica, femeia fiind bătută fără milă de soț de nenumărate ori de-a lungul anilor, de multe ori și în fața copiilor lor. Uneori, bărbatul ajungea chiar și până în punctul în care-i smulgea părul din cap femeii.

În luna decembrie 2020, în urma unui nou episod de violență ce a dus chiar și la intervenția forțelor de ordine, conaționala noastră a găsit curajul să-l denunțe pe soțul său pentru chinurile la care o supunea.

Procurorul Davide Pretti, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul din Torino, a preluat conducerea anchetei și era pregătit să-l trimită pe bărbatul român la închisoare, dar în luna martie 2021 s-a trezit că femeia își retrage plângerea și se întoarce să locuiască din nou cu soțul violent.

„Nu vorbeam bine italiana, poate că am fost înțeleasă greșit de polițiști”, a declarat atunci românca.

Procurorul Pretti a suspectat imediat însă că e foarte posibil ca femeia să fi fost amenințată de soț pentru a convinge-o să dea înapoi, mai ales după ce a aflat că a fost sunată și de sora bărbatului, cerându-i pe ton amenințător să retragă plângerea.

Astfel de situații, mai scrie sursa citată, când soția își retrage plângerea, se întâmplă în cel puțin 30% din cazurile de violență domestică din Italia.

„Se întâmplă așa pentru că sunt presate de familie sau de inculpat, sunt puse în act amenințări sau chestiuni asemănătoare pentru a obține o versiune mai favorabilă din partea victimei, mai ales, în interesul fiilor (referire la amenințări din partea soțului că va lua copii sau le va face rău pentru a convinge soția să retragă plângerea – n.r.)”, a declarat Anna Ronfani, vicepreședinta Asociației Telefono Rosa din Italia, care ajută femeile, victime ale violenței domestice.

Cu toate acestea, procurorul italian a găsit o pârghie legislativă care i-a permis să continue investigațiile și să ceară judecătorilor trimiterea în judecată a bărbatului violent.

Mai exact, este vorba de un text din Codul Penal care spune că ancheta poate continua „atunci când există elemente concrete care indică faptul că martorul a fost supus violenței, amenințărilor, i s-au oferit sau promis bani sau alte bunuri, pentru a nu depune mărturie sau pentru a mărturisi fals.”

Datorită insistenței procurorului, la încheierea procesului, care a avut loc ieri, 12 septembrie 2022, bărbatul român a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru violență domestică.