Bătută de soț ani de zile, o româncă din Italia l-a denunțat, apoi a retras plângerea. Procurorul nu s-a dat bătut și l-a băgat la închisoare

Era bătută de soț de ani de zile, chiar și în fața copiilor, iar în luna decembrie 2020, polițiștii l-au arestat pe bărbat și au convins-o pe femeie să depună plângere împotriva lui.

Trei luni mai târziu însă, femeia și-a retras plângerea și s-a întors la soțul ei, care era la un pas să scape nepedepsit din această cauză. Dar Procurorul care s-a ocupat de caz nu s-a dat bătut și a făcut tot posibilul pentru a-l băga pe individ la închisoare.

Aceasta este povestea unui cuplu de români din Torino, relatată de ziarul La Repubblica, femeia fiind bătută fără milă de soț de nenumărate ori de-a lungul anilor, de multe ori și în fața copiilor lor. Uneori, bărbatul ajungea chiar și până în punctul în care-i smulgea părul din cap femeii.

În luna decembrie 2020, în urma unui nou episod de violență ce a dus chiar și la intervenția forțelor de ordine, conaționala noastră a găsit curajul să-l denunțe pe soțul său pentru chinurile la care o supunea.

Procurorul Davide Pretti, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul din Torino, a preluat conducerea anchetei și era pregătit să-l trimită pe bărbatul român la închisoare, dar în luna martie 2021 s-a trezit că femeia își retrage plângerea și se întoarce să locuiască din nou cu soțul violent.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu vorbeam bine italiana, poate că am fost înțeleasă greșit de polițiști”, a declarat atunci românca.

Procurorul Pretti a suspectat imediat însă că e foarte posibil ca femeia să fi fost amenințată de soț pentru a convinge-o să dea înapoi, mai ales după ce a aflat că a fost sunată și de sora bărbatului, cerându-i pe ton amenințător să retragă plângerea.

Astfel de situații, mai scrie sursa citată, când soția își retrage plângerea, se întâmplă în cel puțin 30% din cazurile de violență domestică din Italia.

„Se întâmplă așa pentru că sunt presate de familie sau de inculpat, sunt puse în act amenințări sau chestiuni asemănătoare pentru a obține o versiune mai favorabilă din partea victimei, mai ales, în interesul fiilor (referire la amenințări din partea soțului că va lua copii sau le va face rău pentru a convinge soția să retragă plângerea – n.r.)”, a declarat Anna Ronfani, vicepreședinta Asociației Telefono Rosa din Italia, care ajută femeile, victime ale violenței domestice.

Cu toate acestea, procurorul italian a găsit o pârghie legislativă care i-a permis să continue investigațiile și să ceară judecătorilor trimiterea în judecată a bărbatului violent.

Mai exact, este vorba de un text din Codul Penal care spune că ancheta poate continua „atunci când există elemente concrete care indică faptul că martorul a fost supus violenței, amenințărilor, i s-au oferit sau promis bani sau alte bunuri, pentru a nu depune mărturie sau pentru a mărturisi fals.”

Datorită insistenței procurorului, la încheierea procesului, care a avut loc ieri, 12 septembrie 2022, bărbatul român a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru violență domestică.

Distribuie acest articol