Berlusconi s-a retras din cursa pentru preşedinţia Italiei: „Voi continua să îmi servesc ţara într-un mod diferit”

Silvio Berlusconi a decis să nu candideze la funcţia de preşedinte, înlăturând un obstacol în calea negocierilor între partide, înaintea votului din Parlament care va începe pe 24 ianuarie, transmite presa italiană.

Într-o declaraţie făcută în marja unei întâlniri virtuale cu alţi lideri ai dreptei, Silvio Berlusconi a asigurat că are voturile necesare, dar că, într-un spirit de „responsabilitate naţională”, le-a cerut susţinătorilor săi să-i retragă candidatura.

„Astăzi, Italia are nevoie de unitate – a spus el – voi continua să îmi servesc ţara într-un mod diferit”.

Aliaţii de dreapta ai lui Berlusconi, Matteo Salvini şi Giorgia Meloni, au spus că apreciază decizia sa.

Nominalizarea prim-ministrului Mario Draghi este văzută ca rezultatul cel mai probabil, dar încă nu este clar dacă grupul larg de partide care îi susţin coaliţia îi va susţine candidatura la preşedinţie, de teamă că plecarea din fruntea guvernului ar putea declanşa alegeri naţionale anticipate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O mie de senatori, deputaţi şi reprezentanţi regionali vor începe luni, 24 ianuarie, votul. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare două treimi din voturi în primele trei tururi, apoi majoritatea absolută în tururile următoare. Din cauza măsurilor de securitate impuse de pandemia de COVID-19, fiecare rundă va dura o zi şi, conform tradiţiei, teoretic nu există candidaţi oficiali.