Un biciclist din Italia s-a ales cu 5 puncte scăzute de pe permisul de conducere pentru că nu a acordat prioritate unei mașini

Deși circula pe bicicletă, un bărbat din Italia a rămas cu 5 puncte mai puțin pe permisul de conducere pentru autovehicule deoarece nu a acordat prioritate unei mașini într-o intersecție.

Pe lângă punctele scăzute, polițiștii i-au aplicat biciclistului și o amendă usturătoare relatează ziarul Il Tirreno.

Potrivit sursei citate, bărbatul se numește Francesco Romano, este un bucătar în vârstă de 59 de ani care locuiește în Livorno, provincia cu același nume din Toscana, și este pasionat de ciclism.

În cursul zilei de joi, 29 decembrie 2022, el se plimba cu bicicleta și a ajuns la o intersecție în care era obligat să acorde prioritate mașinilor ce soseau din stânga și din dreapta.

În ciuda faptului că se apropia un autoturism căruia trebuia să-i acorde prioritate, Romano a intrat imediat în intersecție cu bicicleta sa și și-a continuat drumul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar o patrulă de la Polizia Stradale (Poliția Rutieră din Italia) l-a văzut și a pornit pe urmele lui.

Odată ajuns din urmă, polițiștii l-au somat să tragă bicicleta pe dreapta și i-au cerut actele la control. Romano s-a conformat, iar după câteva minute avea în mână o amendă de 167 de euro.

Imediat după aceea însă, biciclistul italian a fost informat de oamenii legii că i se vor scădea și 5 puncte de pe permisul de conducere pentru această încălcare.

Romano a rămas uimit, dar s-a conformat din nou. Ulterior, el a apelat la ziarul menționat mai sus pentru a denunța cele întâmplate și a declarat că va contesta această decizie în tribunal, fiindcă nu i se pare corectă.

El a precizat: „Mașina care venea era departe, aveam tot timpul din lume să frânez. Nu mă plâng de amendă, aia o păstrez și o plătesc, dar pentru puncte. Eu am 30 de puncte pe permis, deci dacă îmi iau 5 puncte, nici nu le simt.

„Nu am comis niciodată o infracțiune, însă e o chestiune de principiu. Avocatul meu mi-a spus că nu e normal, că nu se iau punctele de pe permis persoanelor care circulă cu bicicleta. Asta e o discriminare foarte mare.”

De altfel, mai precizează ziarul italian, o sentință a Curții de Casație din anul 2017 a stabilit că, de exemplu, dacă o persoană aflată la volanul unui autoturism trece pe roșu, va fi constrânsă să plătească o amendă și va rămâne și fără 6 puncte pe permisul de conducere.

În schimb, dacă aceeași infracțiune este comisă de aceeași persoană, dar pe o bicicletă, va primi doar amendă și nu va suferi pierderea punctelor de pe permisul de conducere.

Sentința a fost justificată prin faptul că pentru a conduce bicicleta nu este nevoie de permis de conducere, cum este necesar pentru autovehicule, deci ar fi o discriminare, din moment ce unui minor pe bicicletă sau unei persoane care nu are permis nu i se poate aplica aceeași penalizare.

Francesco Romano a ținut să mai precizeze în final: „Ei (agenții de poliție – n.r.) au scris și o referire la articolul din Codul Rutier, dar greșesc. Nu puteau să-mi scadă punctele.

„Acum eu trebuie să fac recurs, deci să apelez la avocați, pe care i-am consultat deja, pentru o eroare făcută de agenți.

„Repet, nu contest sancțiunea. Aceea este cu siguranță conformă cu Codul Rutier, ci numai scăderea punctelor de pe permis.”

Distribuie acest articol