Biserica Ortodoxă despre preotul care i-a numit pe românii din diaspora „pleavă“: „Va fi cercetat disciplinar”

Arhiepiscopia Dunării de Jos a reacţionat în cazul preotului Ion Croitoru, din Lieşti, judeţul Galaţi, care în urmă cu câteva zile a afirmat, la o întâlnire culturală din localitatea Corod, că oamenii din diaspora sunt „o pleavă” lipsită de valoare umană.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos au anunţat că preotul pensionar Ion Croitoru a făcut afirmaţiile scandaloase într-un context privat, lucru care nu-l va scuti însă de o cercetare disciplinară şi de o eventuală pedeapsă, conform regulilor Bisericii Ortodoxe Române, informează Adevărul.

„Îi asigurăm pe românii din diaspora de întreaga noastră preţuire”

Precizând că afirmaţiile au fost făcute de preot într-un context privat şi fără a avea permisiunea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR), eparhia îşi exprimă recunoştinţa faţă de Diaspora română, considerând că incidentul care a provocat un imens scandal mediatic este izolat şi regretabil.

„Orice slujitor şi creştin are îndatorirea sacră de a respecta pe aproapele său şi a se abţine de la orice acuzaţii care ar leza demnitatea umană. Recunoscători slujitorilor şi credincioşilor noştri din Diaspora, pentru fidelitatea lor faţă de credinţă şi de neam, îi asigurăm de întreaga noastră preţuire şi îl rugăm pe Dumnezeu să-i ajute la lucrarea atât de benefică nouă tuturor”, se afirmă într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Reprezentanţii BOR au precizat şi că a fost declanşată o anchetă conform regulilor interne

„În cazul nefericit în care preotul Ion Croitoru va fi săvârşit din neatenţie vreo încălcare a acestui principiu, el va fi cercetat în conformitate cu rânduielile canonice bisericeşti”, a transmis Arhiepiscopia Dunării de Jos. Preotul pensionar Ion Croitoru este cunoscut în mediul cultural pentru lucrările monografice realizate, dar şi pentru un roman, „Vremuri în flăcări”, care recompune atmosfera din satul Mărăşti (Vrancea), satul său natal, în timpul Primului Război Mondial.

De altfel, la întâlnirea de la Corod, din data de 6 septembrie 2018, unde a făcut afirmaţiile controversate, fusese invitat tocmai în calitate de scriitor. „La început am ascultat un vers… «cu cei plecaţi noi rămânem mai săraci, că ţara rămâne mai săracă». Să ştiţi că nu-i adevărat deloc! Ştiţi cine pleacă? Pleava! Cei care n-au rădăcini! Cei care nu au simţit româneşte!”, a spus preotul.

Video: Info Brăila