Biserica românească de la Torino – Moncalieri inclusă de doi italieni într-o carte despre istorie, artă, cultură și actualitate

Biserica românească de la Moncalieri, prima biserică ortodoxă construită din temelii pe pământ italian, a fost inclusă în volumul „Lasciamoci stregare dalla luna. Moncalieri dal Medioevo ai giorni nostri”, semnat de Domenico Giacotto și Gian Giorgio Massara și publicat recent la Editura Editris din Torino.

Cu 192 de pagini și sub îndrumarea Asociației Famijia Moncalereisa, cartea prezintă oameni, locuri, fapte din istoria și din actualitatea culturală a localității Moncalieri. La pagina dedicată bisericii românești putem admira o superbă imagine capturată de fotograful Mihai Bursuc și putem citi:

«O floare s-a născut în Borgo San Pietro. Prima biserică ortodoxă din Italia, construită în întregime din lemn, este la Moncalieri. (…) În „stil Maramureș”, acea zonă din România care abundă de splendide biserici din secolele XV-XVI, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.»

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Biserica românească de la Moncalieri poartă hramul „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia” și este păstorită de preotul paroh Marius Floricu, care a fost și inițiatorul acestui proiect.

Biserica face parte dintr-un ansamblu mai amplu, denumit Centrul de cult pentru religia ortodoxă Moncalieri, care mai cuprinde o poartă tradiţională maramureşeană, un altar estiv, un prăznicar şi o casă parohială cu sală polifuncţională, proiectul fiind prezentat şi premiat la Festivalul de Arhitectură Torino 2013.

@rotalianul