Bologna: prostituată româncă ucisă de un italian îndrăgostit de ea. Criminalul achitat pe motiv că ar fi bolnav psihic

Ana Maria Stativa, cetățeană româncă de 30 de ani, a fost ucisă în data de 25 martie 2017, în apartamentul în care locuia din via Varthema, Bologna, de către un bărbat italian, în vârstă de 55 de ani, născut în Parma dar rezident în localitatea Vergato.

Corpul neînsuflețit al femeii a fost descoperit de un bărbat tot de naționalitate română care a declarat agenților că este iubitul femeii și că locuiau împreună în acel apartament. Anchetatorii au descoperit însă că Ana Maria obișnuia să se prostitueze iar bărbatul care a ucis-o, pe nume Francesco Serra, era un client fidel al acesteia, care s-ar fi îndrăgostit de ea.

Bărbatul era un client regular al femeii și mergea la ea în fiecare sâmbătă dimineața de câteva luni bune, ajungând astfel să se îndrăgostească de ea. Dar când Serra a aflat că Ana Maria voia să plece în România, și-a pierdut cumpătul și a omorât-o lovind-o după cap cu un asomator, pistol pentru omorât porcii.

Ancheta autorităților de la acea vreme ar fi scos la iveală și unele probleme de ordin financiar între Francesco Serra și Ana Maria Stativa , bărbatul declarând atunci că de-a lungul timpului i-ar fi dat femeii românce circa 40.000 de euro.

Atunci când a fost arestat, Serra se afla într-o stație de autobuz din localitatea Vergato, pregătit să fugă din localitate. Avea asupra sa un telefon care aparținea femeii românce și era murdar de sânge, dovezi care l-au constrâns să recunoască crima imediat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am ucis-o fiindcă voia să plece în România, mi-era teamă că nu se mai întoarce la mine”, a declarat Francesco Serra, povestind autorităților că Ana Maria avea intenția de a pleca în România, în preajma sărbătorilor de Paște și că teama de a o pierde l-ar fi împins să o ucidă.

În ciuda mărturisirii sale, care la acea vreme lăsa impresia că-i va asigura criminalului o pedeapsă cu închisoarea între 21 de ani și închisoare pe viață, judecătorul care s-a ocupat de caz l-a achitat pe Francesco Serra de curând pe motiv că este bolnav psihic, relatează ziarul La Repubblica.

La cererea procurorului Roberto Ceroni, judecătorul a dat ordin ca Serra să fie închis timp de 10 ani într-o structură sanitară unde sunt internate persoanele cu boli mentale care au comis crime sau infracțiuni grave, cu scopul de a fi tratate.

Este vorba despre o structură rezidențială, cu funcții de reabilitare terapeutică și sociologică, cu o permanență temporară și excepțională pentru bolnav. De fapt, internarea în REMS este aplicabilă „numai în cazurile în care se găsesc elemente care arată că este singura măsură potrivită pentru a asigura îngrijirea adecvată și pentru a face față periculozității sociale din partea individului cu probleme psihice”.