Bonus în Italia de 550 de euro pentru lucrătorii part-time și sezonieri

Autoritățile italiene au anunțat un bonus special de 550 de euro pentru lucrătorii part-time și sezonieri, cu termenul limită de aplicare stabilit pentru 15 decembrie 2023.

Această măsură face parte din eforturile de a recunoaște și compensa pierderile suferite de acești lucrători în perioadele de inactivitate, menționează Corriere della Sera.

Bonusul este destinat lucrătorilor sezonieri cu perioade lungi de inactivitate și se aplică inclusiv pentru toate tipurile de contracte part-time care au înregistrat o suspendare a muncii pentru cel puțin o lună.

Potrivit unei circulare INPS (Institutul Național de Previdență Socială), pot cere acest bonus lucrătorii part-time sezonieri, cu perioade de inactivitate de cel puțin o lună, dar nu mai mult de 20 de săptămâni, din cauza suspendării ciclice a activității.

Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro și a fost reînnoit pentru anul 2023. Bonusul este cumulabil cu alte forme de asistență, cum ar fi asigurările de invaliditate, dar nu este compatibil cu indemnizația de șomaj (NASpI) sau cu pensia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prin urmare, pensionarii sau cei care primesc șomaj nu au dreptul la acest bonus.

Cererile trebuie depuse la INPS până pe 15 decembrie 2023, numai online. Aplicanții pot accesa secțiunea „Punto d’accesso alle prestazioni non pensionistiche” pe site-ul INPS, folosind SPID, Carta d’idenità elettronica sau Carta nazionale dei servizi.

Alternativ, cererea poate fi făcută prin intermediul serviciului telefonic Contact Center Multicanal sau prin intermediul birourilor de Patronat.

Termenul limită apropiat subliniază necesitatea unei acțiuni rapide din partea lucrătorilor eligibili.

@rotalianul