Dorina Burlacu, chef român cu un master de nutriție culinară, stabilită la Reggio Emilia, a participat ca invitat la „Săptămâna bucătăriei italiene în lume”, eveniment organizat la Paris. În Franța, Dorina a fost un adevărat ambasador al gastronomiei italiane și din regiunea Emilia Romagna, dar nu a pierdut ocazia să le prezinte italienilor și francezilor un fel de mâncare tradițional românească: sarmalele!
„Am fost invitată să particip la un eveniment organizat de rețeaua „Cheffes d’ici e d’ailleurs”, care reunește femei chef și bucătărese profesioniste din întreaga lume. Președinta organizației, Marina Miroglio, mi-a cerut să prezint o rețetă de suflet. Am ales sarmalele, un fel de mâncare al copilăriei mele, pe care nu l-am uitat, deși trăiesc în Italia de peste 30 de ani”, spune Dorina Burlacu pentru Rotalianul.
Rețeta de sarmale a devenit, astfel, protagonista unei emisiuni culinare despre diferite feluri de mâncare asemănătoare, dar specifice mai multor țări.
„Surpriza emisiunii, care a fost înregistrată și va fi difuzată în Franța pe canalele social ale organizației de bucătari, a fost o „provocare” internațională. Ne-am hotărât, eu și Marina Miroglio, care e piemonteză de origine, să facem două rețete tradiționale foarte asemănătoare și să le comparăm. Eu am adus sarmalele din România și ea, caponet- un fel de sarmale piemonteze!”
De altfel, foile de varză sau de viță de vie, umplute, nu se pot gusta doar în România, explică Dorina Burlacu. „E vorba de un un fel de mâncare cunoscut în mai multe părți ale lumii, în țări precum Turcia, Croația, Albania sau Grecia!”
„Fiecare gospodină are propria rețetă de sarmale.”
Pentru a duce în Franța „cea mai bună rețetă de sarmale”, Dorina a demarat o întreagă muncă de documentare: „Am cerut de la prieteni și rude mai multe rețete de sarmale, din diferite părți ale României. Ingredientele sunt diferite, la fel și dimensiunea sau modul de gătire.
Am strâns vreo 30 de rețete, în principal din Moldova și Ardeal. Un punct comun este ca să fie jumătate de carne de porc, altă jumătate de vită. Practic, fiecare gospodină are propria rețetă, cu propriile secrete, trimise câteodată de la mamă la fiică!
Am remarcat însă că bucătăresele din România nu indică deloc cantitățile folosite, le pregătesc cumva din ochi! La final, am ales o rețetă a verișoarei mele Nicoleta, din satul meu, Brusturoasa, județul Bacău. Ea folosește și ardei în umplutură, la fel, adaugă un pic de griș. La Paris, nu aveam varză murată, așa că am fiert eu foile de varză. Nu aveam ciolan afumat, am folosit pentru a da acel gust de afumat puțină pancetta adusă din Italia”.
Rețeta Dorinei
Pentru a echilibra gustul și mai ales valorile nutriționale ale sarmalelor, Dorina a „personalizat” rețeta: „Carnea de porc e destul de grasă, așa că am adăugat doar puțină pancetta, ca să dea acel gust nelipsit de afumătură. 500 de carne mixtă, 50 de grame de orez, poate fi folosit și orezul tip basmati, apoi verdețurile. Acestea sunt cantitățile pentru a forma circa 80 de sarmale mici.
Apoi, am fiert sarmalele cu apa folosită anterior pentru fierberea verzei, ca să nu facem risipă. Ideea e să nu folosim decât foarte puțin ulei, sau deloc. Gustul deosebit a fost dat de mărarul adus de acasă din România și de ienibahar. Apoi, am făcut sarmalele mici, de dimensiunea unui deget, astfel încât să facem o porție cu 10 sarmale”.
Cum a fost confruntarea cu „sarmalele piemonteze”, cine a câștigat? „Verzotti sau caponet piemontezi, gătiți de Marina, spre deosebire de rețeta românească, au la bază o umplutură pre-fiartă, sunt făcuți fără sos de roșii și apoi gratinați la cuptor! Cea mai mare satisfacție a mea a fost degustarea. Toți cei care au participat, italieni și francezi deopotrivă, au lăudat sarmalele noastre!”
La sfârșit, nu au lipsit emoțiile: „Pentru mine a însemnat ceva deosebit, să duc sarmalele noastre de la Brusturoasa, într-un templu al gastronomiei, cum este Parisul. Cele mai bune sarmale le făcea mama mea, Parascheva, pe care toată lumea o numea Tița. Eu nu am reușit să învăț rețeta ei, pentru că studiam la liceu la Onești și eram mereu departe de casă. Dar mă simt extraordinar de mândră că am ajuns aici și nu uit de unde am plecat, nu-mi uit rădăcinile, chiar dacă m-am format ca bucătar în Italia”.
La Paris, Dorina Burlacu a participat la mai multe evenimente organizate în cadrul „Săptămânii bucătăriei italiene în lume”. A pregătit un bufet tradițional italian pentru organizația „Italia in rete”, care reunește Asociațiile de italieni din Franța, a participat la Conferința „Il cibo di domani” (Mâncare de mâine) și a ținut o lecție deschisă despre cum se fac pastele italiene, pentru elevi nevăzători de la Liceul Național de Nevăzători din capitala Franței.
Pentru activitatea ei a fost felicitată de consulul Italiei la Paris, Irene Castagnoli.
Este al treilea an consecutiv când bucătăreasa de origine română este invitată în contextul unor evenimente Internaționale dedicate Bucătăriei Italiene care se desfășoară la Paris.