Centru stomatologic românesc în Italia. Criteriile după care ne alegem medicul dentist potrivit

În ultima lună două ştiri despre dentiştii italieni au atras în mod deosebit atenția românilor din Italia. Amândouă negative, care au accentuat şi mai tare frica de dentist, în general. Cum să ne luptăm cu frica de dentist, când citim că un dentist din Bari a „scăpat” pe gâtul unei paciente un instrument sau când, într-un alt oraş din Italia, un alt pacient a decedat imediat după anestezie?

Pentru toţi pacienţii, alegerea medicului stomatolog ar trebui să fie o temă uşoară: există peste tot clinici, centre şi cabinete stomatologice. Ce trebuie să ştim, însă, este că deşi toţi medicii primesc aceeaşi instruire, nu au toţi aceleaşi aptitudini, nu folosesc aceleaşi tehnici, uneori nu beneficiază de aceeaşi tehnologie şi nu toţi îmbrăţişează meseria cu aceeaşi dăruire.

În dialog cu profesioniştii români de la CrystalDENT Milano, am încercat să înţelegem care sunt cauzele acestor frici şi am primit sfaturi preţioase despre cum să-ţi evaluezi dentistul înainte de a începe un tratament. Ne-au răspuns dr. Mădălina Topor, director sanitar și Sergiu Balaban, director administrativ CrystalDENT Milano.

Dr. Mădălina Topor, director sanitar CrystalDENT Milano:

Tratamentele stomatologice moderne sunt proceduri sigure şi nedureroase

„Disperarea, durerile, sunt cauza principală care împing pacienţii spre extrem. Când nu mai poţi de durere, nu te mai interesează în mâinile cui îţi încredinţezi sănătatea. Frica, de multe ori, vine din experiența negativă trăită în cabinetele din trecut. Orice durere experimentată anterior se poate transforma într-o fobie severă, care este greu de depăşit. Noi, medicii, trebuie să ajutăm pacienţii să scape de frici şi să-i convingem că tratamentele stomatologice moderne sunt proceduri sigure şi nedureroase.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Igiena, cel mai important aspect în cadrul alegerii unui medic

„Nu toţi cunosc diferențele dintre ramurile stomatologiei şi uneori este greu să identifici cu ușurință care este specialistul ce trebuie contactat în diverse situații. Încearcă să alegi un loc care să deţină specializările necesare pentru a acoperi toate procedurile din planul de tratament. Înainte de a alege, întreabă dacă medicul a mai efectuat proceduri similare și la ce trebuie să te aștepți pe parcursul tratamentului.

Igiena este cel mai important aspect în cadrul alegerii unui medic. Procedurile de sterilizare și igienă corecte fac diferența între a pleca acasă sănătos sau bolnav. Întreabă fără rețineri medicul dentist despre procedurile de sterilizare ale instrumentarului folosit și dacă observi că ezită să răspundă sau se simte inconfortabil, gândeşte-te bine dacă e cu adevărat locul potrivit pentru tine. Asigură-te că dentistul tău a înţeles situaţia ta anamnestică, că ştie ce probleme de sănătate ai, ce medicamente iei, la ce s-ar putea să fii alergic.”

Dotarea cabinetului stomatologic cu materiale și echipamente de ultimă generație

„Tehnologia avansează rapid și tu îți dorești ca medicul care te tratează să beneficieze de cele mai noi echipamente stomatologice. Lucruri care influenţează în mod direct calitatea lucrării și susțin măiestria medicului. Același lucru este valabil și în cazul materialelor utilizate în cabinet care se îmbunătățesc de la an la an. Tratamentul durează mai puțin, procedurile sunt mai precise iar aspectul și durabilitatea cresc.

Trebuie să înţelegem că stomatologia a evoluat mult în ultimul deceniu. Este un domeniu foarte dinamic; aici apar constant noi tehnologii, tehnici și metode de tratament. Mijloacele de anestezie au devenit mult mai eficiente, frezele nu vibrează deloc și nu provoacă disconfort, iar metodele de diagnostic, tratament și profilaxie în sine s-au dovedit a fi mult mai blânde. Este necesar să înțelegeți singuri că sănătatea dentară este baza sănătății întregului organism, prin urmare, este imperativ să o mențineți. Și cu cât ajutorul este oferit mai devreme, cu atât procedura va fi mai rapidă și mai ușoară.”

Sergiu Balaban, director administrativ CrystalDENT Milano:

Primul pas în alegerea dentistului: informarea corectă

„Află părerile altor pacienți, citeşte recenzii, informează-te. Chiar dacă părerile sunt subiective, impresiile celorlalți pacienți sunt cu siguranţă un punct de plecare. De regulă alegi un medic recomandat de familie, prieteni, cunoștințe, colegi de serviciu. Nu te mulțumi cu o simplă recomandare și caută pe internet păreri despre medic şi cabinet/centru, vizitează-le site-ul. O informare corectă te poate ajuta să alegi un dentist pe care să poți conta. Încearcă să afli cât mai multe despre experiență, despre cum este comunicarea, cum sunt materialele și echipamentele, prețul, locația.”

Pacientul trebuie să ştie de la început toate costurile asociate cu planul de tratament

„Relaţia dintre pacient şi clinică/centru este la fel de importantă precum celelalte aspecte. Trebuie să ai în vedere dacă personalul este amabil, calm, dacă are răbdare să îți explice pas cu pas planul, opțiunile de tratament, care sunt alternativele, ce este obligatoriu și ce este opțional. Vizita la dentist nu trebuie să constituie un factor de stres și emoții, iar dacă personalul medical și auxiliar este amabil și empatic totul este perfect. De la prima consultație îți poți da seama de calitatea comunicării. La fel de importante sunt și dotările care scutesc pacientul de drumuri consumatoare de timp, spre exemplu pentru efectuarea radiografiei.

Preţul tratamentelor trebuie să reflecte corect calitatea (experiența, materialele folosite, echipamentele). Prețul nu trebuie să fie primul criteriu pentru că există posibilitatea ca un preț foarte mic să ascundă lipsuri importante. În plus, este un fapt deja cunoscut că promoțiile foarte agresive oferă prețuri ce par incredibile și de regulă sunt costuri ascunse ce apar ulterior și riști să te păcălești. Pacientul trebuie să ştie de la început toate costurile asociate cu planul de tratament! În plus, interesează-te de modalitățile de plată opționale (plata în rate, credit) și de termenele de plată.”

Clinica stomatologică CrystalDENT Milano: aparatură modernă și personal calificat

„Noi, la CrystalDENT, am pus întotdeauna pe primul loc pacientul şi avem la îndemână tot ce înseamnă aparatură modernă. Tot personalul este calificat şi de trei ori pe an închidem tot şi mergem la cursuri de specializare. În timpul tratamentelor, medicii noştri izolează complet cavitatea bucală, anamneza este verificată de cel puţin trei ori înainte, şi chiar dacă suntem un ambulatoriu, avem pregătire logistică să intervenim în orice situaţie. Mai mult, în echipa noastră de administraţie avem şi un instructor şef de echipaj pe ambulanţă. Suntem un centru care se bucură de un flux foarte mare de pacienţi şi nu se permit greşeli, Pacienţii noştri ştiu şi simt asta, pentru că am ajuns la acest nivel doar datorită lor.

Cu toate astea, au fost situaţii când, din cauza problemelor de sănătate pe care pacienţii le-au prezentat, am decis să nu începem tratamentele şi să îi trimitem la spital.”

Dacă medicul stomatolog și cabinetul/clinica în care profesează îndeplinesc cerințele tale personale, dar și criteriile prezentate mai sus, vei vedea că vizitele la cabinet vor deveni mult mai plăcute, iar tu vei avea un zâmbet frumos fără să-ți sacrifici sănătatea!

Sâmbătă, 3 Decembrie, atât directorul Sanitar cât şi directorul Administrativ de la CrystalDENT Milano împreună cu o parte a echipei vor fi prezenţi la Torino acolo unde asociaţiile „Maria Tănase”, „Maramureş”, „Primo Passo”, „Plai” şi „Frăţia”, sprijiniţi de CrystalDENT Milano, organizează un spectacol folcloric cu ocazia Zilei Naţionale. Pentru cei interesaţi din comunitatea românească din Torino, ar putea fi o bună ocazie să schimbe păreri şi să ceară informaţii.

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Teatrul San Giuseppe, via Andrea Doria 18, Torino. Spectacolul folcloric începe la ora 18:00, intrarea este gratuită.