Călătorii cu avionul pe teritoriul UE: cerințe de securitate pentru bagajul de mână și de cală

Atunci când călătoriți este important să ştiţi ce aveţi voie să transportaţi în bagaje şi dacă există, de exemplu, limite maxime pentru anumite produse. Site-ul oficial al Uniunii Europene ne pune la dispoziție acest tip de informații.

Bagajul de mână și bagajul de cală

Atunci când călătoriți cu avionul, având ca punct de îmbarcare un aeroport dintr-o țară membră UE, trebuie să aveți în vedere anumite cerințe de securitate referitoare la bagajele dumneavoastră:

 • Lichidele din bagajul de mână (aerosoli, băuturi, pastă de dinți, creme și geluri de uz cosmetic etc.) trebuie să fie transportate în recipiente de maxim 100 ml, ambalate într-o pungă transparentă din plastic cu capacitatea de maxim 1 l. Recipientele cu o capacitate mai mare de 100 ml trebuie transportate în bagajul de cală. Restricția referitoare la volum nu se aplică medicamentelor și alimentelor pentru copii.
 • Lichidele scutite de taxe vamale, cumpărate din aeroporturi sau de la companii aeriene, pot fi transportate ca bagaj de mână, atâta timp cât rămân sigilate, alături de chitanță, în ambalajul de siguranță (prevăzut cu o margine roșie), furnizat în momentul achiziționării. Nu puteți deschide ambalajul de siguranță înainte de a ajunge la destinația finală. Cu toate acestea, ofițerii vamali pot fi nevoiți să deschidă ambalajele și sticlele în vederea efectuării controlului de securitate. Dacă se întâmplă acest lucru și aveți un zbor de legătură în alt aeroport, informați ofițerii de securitate, pentru ca substanțele lichide să fie resigilate într-un nou ambalaj de siguranță.
 • Nu aveți voie să transportați în cabină niciun obiect ascuțit care ar putea fi folosit ca armă (ex. tirbușon, cuțit, foarfece de anumite dimensiuni). Acestea trebuie transportate în bagajul de cală.
 • Este interzis transportul de substanțe explozive și inflamabile (ex. artificii, vopsele în recipiente sub presiune de tip aerosol, alte substanțe inflamabile și toxice precum acizii). Acestea nu sunt acceptate nici în bagajul de mână, nici în cel de cală.
 • De asemenea, nu puteți lua la bordul aeronavei niciun fel de arme.

Limitele referitoare la dimensiunea bagajului de mână și la numărul de bagaje pe care le puteți transporta sunt stabilite de companiile aeriene. Informați-vă înainte de călătorie.

Pentru a afla care sunt alte articolele interzise, cu regim de transport special, consultați site-ul aeroportului sau contactați compania aeriană operatoare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din motive de securitate, toate bagajele sunt scanate sau verificate înainte de a trece în zona de securitate a aeroportului.

Utilizarea scanerelor corporale în aeroporturile din UE

În orice aeroport din UE, pasagerii pot fi supuși controlului de securitate efectuat cu ajutorul scanerelor corporale, fie ca metodă principală de control, fie ca metodă suplimentară pentru a determina cauza unei eventuale alarme.

Rămâne la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă să le utilizeze sau nu, însă, în cazul în care o țară alege această opțiune, ea trebuie să respecte normele UE.

Dacă vi se cere să vă supuneți unui control de securitate efectuat cu ajutorul unor astfel de scanere, ar trebui să știți, în special, că:

 • aveți dreptul de a refuza. În acest caz, veți fi supus unui control de securitate printr-o metodă alternativă, care include cel puțin un control manual;
 • trebuie să vi se ofere informații complete privind tehnologia utilizată înainte de a fi supus controlului de securitate;
 • puteți alege sexul persoanei care va analiza imaginea corpului dumneavoastră;
 • această persoană se va afla în altă încăpere și nu va putea să vă vadă;
 • imaginea va fi estompată, astfel încât să nu puteți fi identificat, iar imaginile să nu poată fi copiate, stocate sau imprimate;
 • pot fi utilizate doar scanerele care nu utilizează radiații ionizante.