Tipurile de test COVID acceptate la intrare în România și Italia

Trăim o perioadă în care condițiile de călătorie în țările din întreaga lume sunt condiționate de gradul de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, de aceea este necesar ca înainte de a pleca să ne informăm cât mai corect posibil pentru a evita eventuale neplăceri. Un detaliu extrem de important este tipul de test COVID care se cere la intrare în unele state, precum România și Italia.

Tot mai mulți români care nu s-au informat corect sau din timp, au întâmpinat probleme în aeroporturi sau la frontieră și nu și-au putut continua călătoria. „Atenție, dacă mergeți acasă, în România, vă trebuie tamponul molecular, soțul meu l-a făcut pe cel rapid și i-au dat 14 zile de carantină!”, a scris Ana Gabriela pe Facebook, avertizându-i pe cei care pleacă în țară.

Pentru persoanele care pleacă însă spre Italia, Emilia are următorul mesaj: „Vreau să vă avertizez din propria experiență, cei care porniți din România spre Italia să aveți grijă la ce fel de test vă faceți (vă trebuie tampon molecular valid 48 de ore, NU 72 de ore). Azi, de pe aeroportul de Cluj au fost întoarse zeci de persoane. Și încă ceva: cei vaccinați la fel, au nevoie de test molecular valid 48 de ore (nu are importanță că este vaccinat). Eu cu familia (3 persoane) am avut test molecular valabil 72 de ore, pentru că așa știam de la agenție, și am fost întorși din drum. O grămadă de bani pierduți!”

Redăm mai jos conform normele adoptate de autoritățile române și respectiv italiene, tipurile de test și celelalte condiții pe care trebuie să le îndeplinim la intrare în România și Italia. Menționăm că regulile sunt valabile indiferent cu ce mijloc de transport ne deplasăm (avion, autocar, microbuz sau mașina personală).

Persoanele care se deplasează din Italia în România nu fac carantină:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  •  dacă au test COVID negativ RT-PCR (molecular) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 făcut în ultimele 72 de ore;
  • dacă sunt vaccinate cu ambele doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.

Testul PCR nu mai este obligatoriu la îmbarcarea în aeronavele cu destinația România, însă pentru persoanele care nu prezintă test PCR la îmbarcare, la sosirea în România se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Persoanele care se deplasează din România în Italia nu fac carantină:

  • dacă au un test COVID negativ de tip RT-PCR (molecular) sau de captură ANTIGEN, de tip tampon, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 făcut în ultimele 48 de ore.

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care NU prezintă documentul menționat mai sus au următoarele obligații:

  • să se supună măsurii de supraveghere sanitară și de autoizolare, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința proprie;
  • după efectuarea celor 10 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, recomandăm ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză.

@rotalianul