Calvarul unui român ajuns la spital în Italia. Fiica: „Îl auzeam strigând dinăuntru. Cerea apă în română și italiană”

Un bărbat de naționalitate română, care a ajuns duminică, 10 decembrie 2023, la secția Urgențe a spitalului San Jacopo din Pistoia, în regiunea italiană Toscana, a trecut printr-un adevărat calvar acolo, conform celor relatate de fiica acestuia prin intermediul ziarului La Nazione.

„Tatăl meu a venit să mă viziteze din România pentru a petrece câteva săptămâni cu mine. Din păcate, în această perioadă s-a îmbolnăvit și situația s-a agravat atât de tare încât duminică, 10 decembrie, am fost nevoiți să chemăm ambulanța”, a povestit conaționala noastră.

La momentul intervenției, paramedicii au constatat cu îngrijorare că nivelul de saturare a oxigenului în sânge al pacientului era de doar 83%, motiv pentru care l-au transportat de urgență la spital în jurul orei 17:00, mai precizează fiica lui, care locuiește în Italia.

„La câteva ore după sosirea tatălui meu la Urgențe și a mea în sala de așteptare, îl auzeam strigând dinăuntru. Cerea apă în română și repeta același cuvânt în italiană, singurul pe care îl știa.

Nimeni nu îi acorda atenție, așa că am cerut unei asistente să intru să-l ajut, inclusiv să înțeleg ce fac medicii, dar am fost îndepărtată în mod nepoliticos.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După un timp, l-am văzut deschizând violent ușa sălii de așteptare, cerându-mi disperat apă, urmărit de o asistentă.

Abia dacă am reușit să-i dau sticla de apă pe care, de altfel, am fost nevoită să o cumpăr de la un bar lângă spital, pentru că distribuitorul din sala de așteptare era gol.

L-am văzut plecând, escortat de personal, spunându-mi în română că acel departament era ca o închisoare”, a mai precizat femeia româncă.

Pe lângă aceste probleme, femeia a raportat și lipsa de personal în zonele exterioare ale departamentului de urgență.

Ea a menționat un incident în care un copil a vomitat în sala de așteptare și voma a rămas acolo timp de mai multe ore, acoperită doar cu hârtie de către rudele pacienților, fără ca nimeni să intervină pentru curățare.

În cele din urmă, bărbatul a fost internat în spital la ora 10 din dimineața următoare, din cauza problemelor de respirație și a unei pneumonii avansate.

„Înțeleg că asistentele și medicii sunt supraîncărcați de muncă, dar în acest caz voiam doar să-l ajut pe tatăl meu, care nu înțelege limba italiană”, a conchis fiica pacientului.