Campioană paralimpică româncă în Italia, nemulțumită de condițiile în care călătoresc persoanele cu dizabilități

Ana Maria Vițelaru, campioană paralimpică la handbike (paraciclism), rezidentă în apropiere de Reggio Emilia, a întâmpinat dificultăți în a urca într-un tren de mare viteză „Frecciarossa” din cauza unei greve, informează Corriere della Sera.

Atleta, născută în România în anul 1983, care și-a pierdut ambele picioare la vârsta de 17 ani în urma unui accident, a fost împiedicată să participe la evenimentul „Giro d’onore” de la Teatro Manzoni din Milano, din cauza grevei unei companii externe angajate de Trenitalia pentru a ajuta persoanele cu dizabilități să urce sau să coboare din tren.

Provocările cu adversarii nu sunt o problemă pentru ea, dar obstacolele dictate de lipsa de simț civic riscă totuși să o oprească, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

Ana Maria, care se pregătește pentru Jocurile Paralimpice de la Paris, a fost informată cu o zi înainte de călătorie că serviciul nu va fi garantat din cauza grevei.

Deși nu critică dreptul la grevă al lucrătorilor, sportiva româncă subliniază că în timp ce alți călători nu erau afectați, persoanele cu dizabilități rămâneau fără opțiuni. „Nu e corect!”, a transmis sportiva.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cele din urmă, ea a găsit o alternativă de transport cu ajutorul unui prieten și a anulat biletul de tren, folosind această experiență neplăcută pentru a sublinia provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în Italia.

Conaționala noastră compară situația cu cea din Londra, unde astfel de servicii sunt mult mai avansate și subliniază necesitatea unor eforturi suplimentare în Italia pentru a îmbunătăți accesibilitatea persoanelor cu dizabilități și a preveni astfel de incidente pe viitor.

Ana Maria Vițelaru a declarat conform sursei citate:

„Cred că este de datoria noastră să semnalăm aceste incidente pentru a ne asigura că nu se vor mai repeta.

Din păcate, călătoria fără mașină pentru persoanele cu dizabilități în Italia este încă o provocare, inclusiv din cauza barierelor arhitecturale, nu ca în Londra unde fiecare autobuz are o platformă și poți fi independent. Toată lumea ar trebui să depună un efort suplimentar în toate localitățile, mari și mici.

Îmi vine în minte Peschiera unde nu am găsit un magazin în care să nu pot intra, toată lumea s-a gândit acolo și la accesul persoanelor cu dizabilități. În general, însă, în Italia mai este mult de lucru în această privință.”

Distribuie acest articol