Cântec de copil și muzică românească la Asolo, eveniment organizat de Consulatul General Onorific al României

Cântecul de copil și muzica românească au răsunat la Asolo, în Provincia Treviso, cu ocazia evenimentului organizat de Consulatul General Onorific al României la Teatrul „Eleonora Duse” din localitate, la 6 decembrie 2019, se arată pe pagina Facebook a Ambasadei României în Italia.

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, prezent la eveniment, a mulțumit pentru implicarea constantă, de mai bine de 20 de ani, consulului general onorific, Mario Moretti Polegato, conferindu-i cu acest prilej și patenta de reînnoire a mandatului, în aplauzele celor peste 600 de membri ai comunității românești de toate vârstele.

În discursul său, șeful misiunii diplomatice a trasat un arc peste timp, amintind de momentele cheie ale istoriei, începând cu Revoluția pașoptistă (1848) prin figura lui Simion Bărnuțiu, a cărui placă comemorativă a fost recent inaugurată la Pavia, continuând cu Unirea de la 1918 și mai apoi cu Revoluția din decembrie 1989, descriind astfel pașii decisivi în obținerea libertății și demnității neamului românesc. Acesta a subliniat importanța manifestării spiritului civic și a participării la viața societății democratice pentru cinstirea sacrificiul celor care în urmă cu 30 de ani au plătit prețul suprem pentru libertate. Reevocarea momentelor glorioase ale neamului, a subliniat ambasadorul, sunt ocazii care aprind în orice om sensibil și de bine flacăra dragostei de Patrie, cea care face să dispară divergențele, resentimentele și să aprindă în noi bucuria de a fi laolaltă, uniți și puternici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Au mai luat cuvântul și consulul general al României la Trieste, Cosmin Lotreanu, și directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Prof. Grigore Arbore Popescu.

Pe scenă au urcat Grupul de copii al Parohiei Ortodoxe „S. Mosè” din Asolo, Grupul de dansuri tradiționale românești „Voia Bună”, violonista Irina Furdui, precum și maeștri muzicii folk românești Mircea Vintilă și Ducu Bertzi.

Distribuie acest articol