Carciofo italian sau anghinarea românească, beneficii și proprietăți

Considerată o sursă de top de fibre, minerale şi vitamine, anghinarea (carciofo, la italieni) este cel mai bun remediu pentru tratarea bolilor de ficat, tulburărilor biliare, dar şi pentru scăderea colesterolului „rău” şi a glicemiei.

Medicii spun că este ideală pentru femeile însărcinate datorită conţinutului mare de acid folic, atât de necesar în perioada gravidităţii. La fel de utilă este şi în curele de slăbire pentru că dă senzaţia de saţietate mult mai rapid. Mai mult decât atât, ceaiul de anghinare are un puternic efect diuretic, fiind indicat în afecţiunile renale cronice. Anghinarea favorizează eliminarea ureei şi a substanţelor toxice de la nivelul rinichilor şi ficatului. Ceaiul este un bun adjuvant în hipertensiune, ateroscleroză şi angină pectorală. Datorită insulinei conţinute, este recomandat şi în tratarea diabetului zaharat.

Bulbul florii acestei plante este comestibil, însă frunzele, cele care au cea mai mare putere curativă, se preferă a se folosi sub forma de infuzii, ceai sau tincturi

Ceaiul de anghinare, băut regulat, are rezultate bune în bolile tubului digestiv: constipaţie, vărsături, enterite, colite. Datorită acţiunii de eliminare a toxinelor, este bună în tratarea eczemelor, acneei şi dermatitelor de contact. De altfel, anghinarea se află în topul celor mai bogate legume în antioxidanţi şi polifenoli. Aceştia din urmă sunt utili împotriva procesului de îmbătrânire, dar şi împotriva unui număr mare de afecţiuni. Anghinarea este campioana detoxifierii: depurativă şi protectoare a ficatului şi rinichilor, diuretică digestivă şi hipocolesterolemiantă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Previne bolile cardiovasculare

După studii aprofundate, specialiştii au ajuns la concluzia că anghinarea este cea mai bogată legumă în polifenoli. Cei mai importanţi polifenoli din anghinare sunt cianina şi luteolina. Cianina stimulează secreţia bilei şi îmbunătăţeşte digestia. Luteolina inhibă sinteza colesterolului rău şi îmbunătăţeşte funcţionarea vaselor sanguine. Aceasta participă şi la prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorită faptului că ajută la eliminarea acidului uric, anghinarea este de ajutor în tratamentul gutei. Poate fi consumată în salate în orice cantitate, pentru că nu conţine decât 30 calorii/100 g. Este foarte bogată în calciu, fier, vitaminele C şi E.

Distribuie acest articol