Cardul de sănătate italian. Utilizări și beneficii

Tessera Sanitaria, un document esențial pentru cetățenii Italiei, reprezintă cheia de acces la serviciile de sănătate oferite de „Servizio Sanitario Nazionale” – Serviciul Național de Sănătate (SSN).

Acest card gratuit, cu un aspect similar unei cărți de credit, este dotat cu codul fiscal al titularului și are o valabilitate de 6 ani.

Când expiră, „Agenzia delle Entrate” trimite automat un nou card celor eligibili pentru serviciile de sănătate.

Din 2011, Tessera Sanitaria obișnuită este înlocuită cu „Tessera Sanitaria – Carta Nazionale dei Servizi (TS-CNS)”, care include un microcip aurit, extinzând astfel funcționalitățile cardului.

TS-CNS este destinată tuturor cetățenilor care au dreptul la asistență sanitară (italieni sau lucrători străini), inclusiv nou-născuților cu cod fiscal, cărora li se emite un card anual, urmat de o nouă tessera cu durata de 6 ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cardul conține detalii vitale precum datele anagrafice, codul fiscal, data de expirare și un microcip cu certificat electronic pentru identificare online.

De asemenea, include indicații Braille pentru nevăzători și menționează că este o „tessera europea di assicurazione malattia”, facilitând astfel accesul la îngrijiri medicale în Uniunea Europeană.

Pe verso, cardul prezintă mențiunea Tessera Europea Assistenza Malattia (T.E.A.M.), care asigură accesul la servicii de sănătate în țările UE.

Este important de menționat că, în timp ce Tessera Sanitaria asigură accesul la asistență medicală, condițiile specifice și tipurile de servicii acoperite pot varia în funcție de țara în care se solicită asistența.

De asemenea, în unele cazuri, pentru servicii medicale specializate sau tratamente în străinătate, poate fi necesară o autorizație preventivă de la autoritățile sanitare locale (ASL) din Italia.

Cardul nu este doar un mijloc de acces la sănătate, ci și un instrument de identificare online în serviciile publice și un certificat de cod fiscal.

Importanța și utilizarea corectă a cardului numit „Tessera Sanitaria” este fundamentală pentru cetățenii cu drepturi în SSN, subliniind angajamentul Italiei pentru o sănătate mai bună și mai accesibilă pentru toți.