Spania și Italia pe primele locuri în lista celor mai sănătoase țări din lume

Dacă în anul 2018 Italia deținea primul loc în clasamentul celor mai sănătoase state la nivel mondial, în anul 2019 Spania a trecut pe primul loc pentru a deveni cea mai sănătoasă ţară din lume, potrivit clasamentului Bloomberg Healthiest Country Index, care evaluează 169 de economii, potrivit factorilor care contribuie la starea generală de sănătate.

Alături de Spania pe primul loc şi Italia pe al doilea, pe primele zece poziţii se mai regăsesc alte patru state din Europa: Islanda (locul 3), Elveţia (locul cinci), Suedia (locul şase) şi Norvegia (locul nouă).

Spania are cea mai mare speranţă de viaţă la naştere în rândul statelor din Uniunea Europeană

La nivel global este depăşită doar de Japonia şi Elveţia, scrie Agerpres. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Washington, până în 2040 Spania ar urma să aibă cea mai mare speranţă de viaţă din lume, aproape 86 de ani, urmată de Japonia, Singapore şi Elveţia.

Cercetătorii susţin că obiceiurile alimentare ar putea oferi unele indicii cu privire la starea de sănătate a locuitorilor Spaniei şi Italiei, în condiţiile în care „dieta mediteraneană, completată cu ulei de măsline şi nuci, duce la o incidenţă mult mai mică de boli cardiovasculare chiar decât cea asociată cu o dietă bazată pe grăsimi reduse”, arată un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universităţii din Navarra.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În schimb, în America de Nord, Canada se plasează pe locul 6 la nivel mondial, depăşind cu mult SUA şi Mexicul, care au căzut pe locurile 35 respectiv 53. Speranţa de viaţă în SUA este în scădere din cauza deceselor provocate de supradoza de medicamente şi cazurilor de suicid.

Japonia este cea mai sănătoasă ţară din Asia, urcând pe locul patru mondial, de trei locuri faţă în precedenta ediţia a clasamentului, şi a devansat Singapore, locul opt. Australia şi Israel se numără şi ele printre primele zece cele mai sănătoase ţări ale lumii, ocupând locurile şapte respectiv zece.

România nu se regăseşte nici măcar printre primele 56 cele mai sănătoase ţări ale lumii, în condiţiile în care este devansată de ţări precum Grecia, locul 26, Liban, locul 39, Muntenegru, locul 41, Bosnia Herţegovina, locul 42, Albania, locul 43, Turcia, locul 51, Serbia locul 55 şi Macedonia, locul 56.