Românii din Italia la carnavalul din Chieri. Măștile tradiționale românești în fruntea paradei

Carnavalul din Chieri, în apropierea orașului Torino din nordul Italiei, s-a bucurat duminică, 10 februarie și de prezența colorată a măștilor și costumelor tradiționale românești. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu asociația culturală româno-italiană Ovidiu Onlus, iar grupul de români a deschis parada clasică a măștilor și costumelor. Muzica și dansurile românești de pe străzile din centrul localității au încântat trecătorii și spectatorii.

Români la carnavalul din Chieri – Italia

Despre carnavalul din Chieri și participarea comunității românești căreia i-a revenit onoarea de a deschide parada, ne-a povestit Nicoleta-Corina Olar-Lazăr, vicepreședinta Asociației Ovidiu:

«„Proloco” din Chieri, organizatorul evenimentelor și deci și al carnavalului, a invitat comunitatea românească din oraș, prin intermediul Asociației Ovidiu, să participe la deschiderea paradei.

Este al patrulea an consecutiv când luăm parte la carnaval, la început mai timid, reticenți, fără experiență, dar apreciați cred, odată ce reprezentanții asociației au fost invitați și sâmbătă, la deschiderea oficială a carnavalului. Este prima dată și ne dă o mare satisfacție și încredere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Măștile tradiționale, confecționate și purtate de femeile românce care lucrează la Chieri ca îngrijitoare

Români la carnavalul din Chieri – Italia

O altă asociație cu care ne-am unit forțele la paradă a fost „Primo Passo”, cu ansamblul „Vatra Strămoșească”, care a adus un plus de culoare și veselie, prezentând jocul caprelor, al căiuților și al ursului.
Noi am prezentat măștile populare, confecționate chiar de femeile angajate la „post fix” (cunoscutele „badante” românce) și care se întâlnesc cu drag la sediul asociației în cele două ore de pauză pe care le au zilnic. Tot ele le-au purtat și le-au jucat la paradă, un fapt care le-a dăruit momente de veselie și de voie bună și care le-au făcut să mai uite de muncă și de stresul de la serviciu.

Români la carnavalul din Chieri – Italia

De ce măștile populare, căiuții, caprele, ursul? Pentru că sunt cele mai apropiate, ca origine ideii de carnaval, când se alungă iarna (anul vechi la noi) și se face loc primăverii (anului nou), speriind răul și practicând ritualuri de fertilitate și belșug (precizând că acum au doar valoare decorativă).

Români la carnavalul din Chieri – Italia

Dintre minoritățile străine din Chieri, cea românească este cea mai numeroasă, ea numără cam 2.100 persoane înregistrate la primărie, iar ASOCIAȚIA OVIDIU este una dintre cele mai vechi din Piemont, ea s-a înființat cu 16 ani în urmă.»

Imaginile au fost surprinse de fotograful român din Torino, Mihai Bursuc. Mai multe, puteți vedea aici.

Posted by Torino vista con l'occhio di Bursuc Mihai Ph on Monday, 11 February 2019