Cărţile de identitate ale românilor se modifică. Două amprente digitale pe un cip și dimensiuni de card de credit

Uniunea Europeană introduce măsuri de securitate mai stricte pentru cărţile de identitate: Format uniform de card de credit, zonă de citire optică, fotografie şi două amprente.

Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns marți, 19 februarie, la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene.

Conform noilor norme propuse, vor fi impuse standarde de securitate pentru cărţile de identitate, acestea urmând să aibă forma unui card de credit și să dețină amprentele titularului

Potrivit acordului, cărţile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi vor respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact.

Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

„De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, specifică MAI.

Ministerul Afecerilor Interne anunţă că noile norme propuse vor îmbunătăţi securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informaţiile conţinute, cât şi pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit.

Distribuie acest articol