Căsătoria în Italia: declarația „Nulla Osta al Matrimonio”

Într-o postare pe pagina sa Facebook, Ambasada României în Italia ne aduce la cunoștință că în lunile cuprinse între mai și septembrie au loc cele mai multe căsătorii în Italia. Conform datelor ISTAT, în lunile de vară ar avea loc aproximativ 70% din totalul căsătoriilor care implică cel puțin un cetățean român din Italia.

Dorind să venim și noi în sprijinul cetățenilor români din Italia care intenționează să facă acest pas, prezentăm mai jos documentele necesare și obligațiile ce le revin conform legilor din această țară:

Cetăţenii români care doresc să se căsătorească în Italia pot obţine, la cerere, în vederea constituirii dosarului solicitat de autorităţile italiene, certificatul necesar pentru încheierea căsătoriei „NULLA OSTA AL MATRIMONIO” de la Secția Consulară.

În cazul în care ambii soți sunt cetățeni români, fiecare va solicita câte un certificat Nulla Osta al Matrimonio separat.

Pentru soții/soțiile cetățenilor români de altă naționalitate certificatul de NULLA OSTA AL MATRIMONIO se obține de la misiunile diplomatice ale statelor ale căror cetățeni sunt.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Documente necesare:

  • Document de identitate românesc valabil (Carte de identitate sau Pașaport);
  • Cartea de identitate italiană (doar pentru cetățenii români rezidenți în Italia). În cazul în care v-ați schimbat rezidența și adresa nu apare pe cartea de identitate italiana, trebuie să prezentați și un certificat de rezidență din care să rezulte noua adresă;
  • Certificatul de naştere românesc;
  • Document de identitate al viitorului (viitoarei) soţ (soţii) (orginal SAU copie);
  • Sentinţa de divorţ, certificatul de divorț SAU menţiunea de divorţ pe certificatul de naştere (doar pentru divorţaţi);
  • Certificat de căsătorie ȘI certificat de deces al soţului (doar pentru văduvi);

Nulla Osta al Matrimonio se poate elibera şi în baza unui atestat de stare civilă emis de serviciul de stare civilă al primăriei de domiciliu din România (cu dată recentă).

În vederea constituirii dosarului solicitat de către autorităţile italiene, în anumite cazuri este necesară şi traducerea certificatului de naştere.

Nulla Osta poate fi eliberată și persoanelor fără rezidență în Italia dacă primăria italiană acceptă căsătoriile cetățenilor străini nerezidenți.

Taxe consulare: scutite de la plata taxelor consulare.

După efectuarea căsătoriei, este obligatorie înscrierea certificatului de căsătorie italian în registrele de stare civilă româneşti.

Pentru a economisi timp Ambasada României în Italia vă recomandă să solicitați primăriilor italiene extrase plurilingve ale actelor de căsătorie întrucât acestea nu trebuie apostilate și nu trebuie traduse. De asemenea, solicitați în prealabil efectuarea tuturor mențiunilor necesare pe certificat (numele soților după căsătorie și legea aplicabilă).

Cum se efectuează programarea la Consulat

Programarea se face online, cu ajutorul portalului Ghișeul Consular Online, urmând pașii
următori:

  • accesează site-ul: https://www.econsulat.ro;
  • înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”;
  • după autentificare, alege serviciul consular dorit, completează datele care îți sunt solicitate și trimite cererea;
  • accesează din partea de sus a meniului butonul „Cererile mele” și apoi „Programați-vă.” Exemplu video aici.
Distribuie acest articol