Cauza actualelor cutremure din Italia: vina Apeninilor care se extind

Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (Ingv) din Italia, a lămurit într-un interviu pentru Corriere della Sera caracteristicile și cauzele geologice ale cutremurului din dimineața zilei de 9 decembrie cu epicentrul între Scarperia e San Piero și Barberino di Mugello, la 25 de kilometri de orașul Florența. „Cutremurele cu o intensitate similară cu cea înregistrată la Mugello, între 4 și 5 grade pe scara Richter, sunt destul de frecvente pe teritoriul nostru și există aproximativ 20 într-un an de-a lungul întregii Peninsule. Acestea sunt definite ca fiind ușoare. Dacă, din păcate, se produc avarii, se datorează faptului că unele clădiri nu au fost construite în mod adecvat la teritoriu.”

Conform hărții de risc seismic întregul lanț Apenin, de la Liguria la Calabria și o parte din Sicilia, prezintă un înalt grad de periculozitate. Și Toscana face parte din această schemă, scrie sursa citată.

Care sunt cauzele fenomenului actual?

Carlo Doglioni: „Zona este afectată de extinderea scoarței terestre care pentru Italia centrală este de aproximativ 4 milimetri pe an. Aceasta provoacă o acumulare de energie, eliberată periodic. Ținând cont că la fiecare o sută de ani există prin urmare o mișcare de 40 de centimetri, la fiecare două-trei secole în zonă este probabil să se declanșeze un cutremur care să modifice volumul scoarței terestre cu aproximativ un metru, un metru și jumătate, declanșând un seism a cărui amploare ar putea fi de aproximativ 6 grade. În cazul specific, originea cutremurului este derivată din extinderea Apeninilor de nord cu o mișcare în direcția văii Po, în special în direcția nord-est/sud-vest ”.

Toate acestea sunt legate de fenomenul de subducție (actul unei plăci tectonice care se mișcă sub o altă placă tectonică în punctul limitei lor convergente – n.r.) ? 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Carlo Doglioni: „În fenomenul de subducție micro-placa Adriatică, situată în principal în zona mării cu același nume, se scufundă sub peninsulă provocând mai întâi o presiune cu creșterea lanțului muntos Apenini precum și o distensie și întindere ulterioară.”

Au avut loc alte cutremure în aceeași zonă a Toscanei?

Carlo Doglioni: „Mugello a suferit în 1919 un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade care, din punct de vedere energetic, este de o mie de ori mai puternic decât cel care tocmai a avut loc. Anterior, un alt cutremur semnificativ a fost cel din 1542, când pământul s-a cutremurat la o intensitate estimată de aproximativ 6 grade Richter. Cel mai important rămâne totuși cel din 1919 cu epicentrul la Mugello și privim cu îngrijorare pentru cum s-a produs, deoarece secvența pare a fi foarte asemănătoare cu cea actuală. Din acest motiv, măsurile luate de primarii din zonă sunt corecte; închiderea școlilor este și ea una foarte bună”.

Stațiile de înregistrare a undelor seismice instalate în Italia sunt suficiente pentru a controla teritoriul?

Carlo Doglioni: „Ar fi mai bine să avem o acoperire și mai mare. Luați în considerare că în Italia avem o distribuție de aproximativ 400 de stații, în timp ce în Japonia sunt instalate 5.000 de seismometre. Multe sunt plasate în mare și altele în fântâni, adică într-o poziție eficientă, deoarece nu sunt deranjate de zgomotele de suprafață oferind astfel date de o calitate mai bună. Rețeaua japoneză este una modernă și eficientă și ar fi excelent dacă și Italia s-ar alinia din acest punct de vedere. Pentru a evita dezastrele, cutremurele trebuie prevenite și studiate mai mult. Dacă încă nu suntem capabili să le anticipăm este pentru că nu avem instrumentele potrivite.”

Cutremurul din Toscana de 4,5 grade de la ora 4:37 de luni, 9 decembrie, s-a produs la o adâncime de aproximativ 9 km și a durat de la 8 la 10 secunde. A fost resimțit pe o rază de peste 80-100 km.

Distribuie acest articol