Caz ciudat în Italia: un deținut doarme fără oprire de 4 luni. „Practic, pare o legumă”

Un bărbat care se află închis în penitenciarul Regina Coeli din Roma are cel puțin patru luni de când doarme fără încetare și nu dă semne că ar vrea să se trezească.

Bărbatul a fost echipat de personalul medical din penitenciar cu scutec și cateter, iar acum este hrănit mecanic, doar cât să fie menținut în viață.

Potrivit ziarului La Repubblica, este vorba de un tânăr pakistanez în vârstă de 28 de ani, pe care ceilalți deținuți l-au poreclit „Simulatorul” pentru că, la început, credeau că se preface doar că doarme.

„Conform mediatoarei culturale care s-a ocupat de el, se află într-o stare de inconștiență ce se aseamănă cu cea a sindromului de resemnare.

„Ne dorim doar ca cineva să poată rezolva situația asta, pentru că un sistem care poate tolera „omul ce doarme” într-o celulă din Roma nu este ok”, a declarat pentru ziarul italian Susanna Marietti, coordonatoarea națională a asociației Antigone, care se ocupă de asigurarea drepturilor deținuților.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sindromul de resemnare este foarte des întâlnit în rândul copiiilor refugiați care fug de război și care dorm fără oprire pentru a putea face față fricii îngrozitoare prin care trec.

Marietti a spus că, inițial, a aflat despre povestea tânărului pakistanez la data de 1 iunie 2022, în timpul unei vizite de monitorizare la penitenciarul Regina Coeli.

„Mi-au spus că la infirmerie se afla deținutul acesta pe care-l numeau „Simulatorul” pentru că, deși nu reacționa la nimic de ceva timp, diferitele controale medicale, efectuate și în afara închisorii, nu au evidențiat nicio problemă particulară.

„Dar simularea este un act voluntar și un om nu se poate preface prea mult timp, așa că le-am cerut să mi-l arate”, a spus reprezentanta Antigone.

Odată ajunsă lângă patul deținutului în cauză, Marietti a încercat în diferite moduri să-l facă să reacționeze cumva, dar acesta rămânea mereu indiferent pe patul său.

Colegul său de celulă spune că nu l-a văzut niciodată ridicat, nici pentru a-și întinde picioarele, și că nu i-a auzit nici măcar vocea vreodată. A stat mereu pe pat, cu ochii închiși.

„În luna iunie ne-au spus că era în acea situație de câteva luni. Acum suntem în octombrie și e tot așa. Practic, e ca o legumă: are nevoie de scutece și cateter și mănâncă mecanic acel puțin care-i este pus în gură”, a mai precizat Susanna Marietti.

Activista a descoperit apoi și că în aceleași condiții bărbatul a fost dus la audierile de judecată.

„Când a fost întrebat dacă intenționează să renunțe la prezența în tribunal, nu a putut niciodată să răspundă sau să semneze formularele.

„Trebuie clarificat mai bine acest aspect. De ce nu a cerut nimeni o amânare a procesului? Presupun că are un avocat, dar în acest moment nu suntem siguri că drepturile sale au fost sau sunt respectate pe deplin.

„Mă întreb de ce se află încă acolo (în infirmeria penitenciarului – n.r.). Nu știu unde altundeva să-l pună? Vorbim de un deținut care nu are încă o sentință definitivă pe numele său și se află în închisoare ca măsură preventivă.

„O măsură care se aplică atunci când există riscul ca inculpatul să fugă, să repete infracțiunea sau să distrugă dovezile. Dar în condiția asta ce poate face?

„E un caz complicat, e clar deja pentru toți, dar trebuie găsită o soluție, deoarece pentru el unica opțiune pentru moment este să rămână închis într-o celulă.

„Conducerea penitenciarului a încercat să găsească soluții practicabile, dar nu a reușit. Nu poate fi lăsat sigur”, a conchis Marietti.

Distribuie acest articol