Caz medical uluitor: Vierme viu găsit în creierul unei femei. Era lung de 8 cm

Într-un caz medical de o raritate uluitoare, o australiană în vârstă de 64 de ani a descoperit că avea un verme viu în creier, după ce a prezentat simptome precum tuse uscată constantă, febră, transpirații nocturne, dar și episoade de depresie și pierderi ale memoriei.

Aceasta situație a fost descoperită la un spital din Canberra (Australia) și a intrat rapid în atenția comunității medicale internaționale.

Când neurochirurgul Hari Priya Bandi a făcut descoperirea incredibilă, a exclamat către colegii săi: „Oh, Doamne, n-o să vă vină să credeți ce am găsit în creierul acestei doamne!”

Era vorba despre un vierme viu (nematod parazit) lung de 8 centimetri, care în mod normal trăiește în pitoni.

photo_2023-08-28_20-40-00
Viermele viu găsit în creierul femeii. Sursa foto: The Guardian

Potrivit ziarului britanic The Guardian, femeia fusese spitalizată pentru prima dată în ianuarie 2021, prezentând simptome precum dureri abdominale și diaree, urmate de tuse seacă și febră.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cursul anului 2022, simptomele s-au agravat, femeia suferind pierderi de memorie și stări depresive. După un nou control și o rezonanță magnetică a creierului au ieșit la iveală anomalii care au necesitat o intervenție chirurgicală în urma căreia a fost descoperit viermele.

„Am căutat în toate cărțile de specialitate pentru a identifica tipul de nematod (vierme cilindric) care ar putea cauza afecțiuni neurologice”, a spus Dr. Sanjaya Senanayake, medic specialist în boli infecțioase.

Cu toate acestea, cercetarea inițială nu a oferit răspunsurile scontate, așa că specialiștii au solicitat ajutorul altor experți.

„Canberra este un oraș mic, așa că am trimis viermele, încă viu, direct la laboratorul unui om de știință din cadrul Ministerului Sănătății, cu vastă experiență în paraziți”, a adăugat Dr. Senanayake.

În cele din urmă, s-a identificat ca fiind Ophidascaris robertsi, un nematod tipic întâlnit la pitoni. Cazul de față reprezintă prima dată când acest parazit a fost identificat la om.

Echipa medicală consideră că sursa de infectare ar putea fi legată de pitoni, speculând că un șarpe de acest tip ar fi putut răspândi parazitul prin fecalele sale pe iarba pe care femeia a atins-o ulterior sau că aceasta ar fi putut consuma legume contaminate.

Cazul a atras atenția și asupra importanței investigației minuțioase a simptomelor, indiferent cât de obișnuite sau neobișnuite pot părea la prima vedere.

Distribuie acest articol