Cazul unui român „fantomă” din Italia: nu există pentru statul italian, deși are documente în regulă

Un bărbat român în vârstă de 40 de ani este denumit „cetățeanul fantomă” de site-ul Nuova Periferia, care face publică povestea sa. Georgel Gheba s-a trezit de la o zi la alta că nu mai beneficiază de reședință pe teritoriul Italiei, deși trăiește împreună cu familia sa de mai bine de 10 ani în această țară, iar doi dintre fiii săi nu sunt recunoscuți ca făcând parte din componența familiei.

Georgel Gheba trăiește în Italia din 2007, mai întâi în Sicilia, iar din anul 2009 locuiește la Settimo, în apropierea orașului Torino. Bărbatul român avea până nu de mult toate documentele de reședință pe teritoriul acestei țări, dar de ceva timp, pentru statul italian, el nu ar mai fi prezent în această țară.

I-a fost refuzată reședința pe motiv că nu ar locui cu adevărat pe teritoriul Italiei

„Vreau să obțin lămuriri – spune Georgel Gheba – pentru că nu știu ce să fac și cum să procedez. Locuiesc pe Via Aragno, am avut întotdeauna o carte de identitate și o reședință de-a lungul acestor ani. În luna ianuarie am mers la primărie pentru a-mi reînnoi cartea de identitate, care a expirat, dar am descoperit că reședința îmi fusese anulată de la începutul lunii august 2018, pentru că nu eram de găsit la adresa indicată unde nu aș fi locuit de fapt. Cum este posibil așa ceva? Eu am fost întotdeauna aici! Am trăit cinstit, nu am nicio abatere de la lege, nu înțeleg ce s-a întâmplat, nu am fost contactat și nimeni nu m-a avizat cu nimic! Nu pot dormi noaptea pentru că nu înțeleg ce s-a întâmplat și nu pot obține de nicăieri o explicație logică.”

Georgel Ghebea, din fericire, are toate documentele strânse cu grijă în toți acești ani. El povestește pentru sursa citată:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am ajuns în Italia în 2007. La început am fost în Sicilia, la fratele meu, apoi am venit în Settimo și am locuit mai întâi la Dado, din 2009 până în 2015. Am lucrat întotdeauna pentru că singurul meu scop a fost și este cel de a putea garanta copiilor mei, care cresc aici, un viitor mai bun și cinstit.”

Cu toate acestea, dificultățile și obstacolele nu au lipsit din calea românului nostru

„Am patru copii – continuă Georgel – doi s-au născut în România, dar au venit în Italia când erau mici, în timp ce ceilalți doi s-au născut aici. Când am fost la primărie pentru a-mi reînnoi documentele am constatat că cei doi mai mari, care au vârsta de 15 și 13 ani, nu au fost nici măcar incluși în nucleul familial. Practic, nu sunt înregistrați nicăieri! Este ceva paradoxal, pentru că ei merg aici, la școală! Au un card de sănătate care expiră abia în 2022 și medic de familie, ca toți ceilalți. Fiica mea cea mai mare a obținut mereu rezultate bune la școală, acum urmează cursurile liceale, iar în clasa a VIII-a i-a fost acordată și o bursă de studiu. Facem mari eforturi pentru a asigura copiilor noștri posibilitatea de a studia cât mai mult, nu este ușor deloc. Din fericire, totuși, există și oameni care ne ajută și cărora le mulțumesc.”

Cum este posibil ca după atâția ani să o ia de la capăt cu toate documentele?

«Pentru a-mi fi recunoscuți cei doi copii mai mari, am fost nevoiți să mergem la consulatul român din Torino care să „certifice” că ei sunt într-adevăr copiii mei. Vi se pare normal așa ceva? Noi avem certificate ISEE și INPS, făcute în toți acești ani în Italia, din care rezultă componența familiei noastre. Eu am obținut și permisul de conducere, aici, în Settimo. Dacă n-aș fi avut documente în regulă, cum aș fi putut face asta?», întreabă retoric românul nostru.

Georgel Gheba este sigur că are dreptate și dorește să-și apere drepturile și să asigure posibilități mai bune de trai copiilor săi

„Mereu am muncit din greu – spune românul – nu m-am tras înapoi din fața muncii și a responsabilităților. Nu îndrept degetul către nimeni, dar ca cetățean care a ales Settimo ca oraș în care să trăiască și unde să construiască un viitor pentru familia sa, vreau să am explicații de la cei care au obligația să mi le dea. Din păcate, această situație mi-a creat mari probleme, intenția mea era să fac cerere pentru o locuință socială, de la primărie, dar fără un document de identitate valid nu pot face acest lucru.”

George Gheba face un apel de ajutor

«Cer ajutorul instituțiilor statului, să îmi ofere un ajutor rapid și concret pentru a ieși din situația aceasta care se transformă într-un adevărat coșmar. Nu mi-e teamă, dar trebuie să merg să mă leg în lanțuri în fața primăriei, pentru a atrage atenția asupra situației mele? Sau poate ar trebui să sun la „Striscia la Notizia”? Dacă mă poate ajuta, sunt dispus să fac și acest lucru, dar nu mi-ar place să ajung până acolo.»

Distribuie acest articol