Ce au descoperit medicii la autopsia fetiței care a murit în braţele tatălui revenit acasă de Paşte din străinătate

Emanuela Kăndăluţă, o fetiţă de opt ani din comuna ieşeană Vânători, a murit marţi, 11 aprilie, în braţele tatălui său abia ajuns în ţară din străinătate.

Azi-dimineaţă tatăl fetiţei a venit în ţară din străinătate. A muncit un timp şi a venit acasă de Paşte. Fetiţa s-a bucurat când l-a văzut şi apoi s-a întâmplat nenorocirea”, povestește Constantin Lupu, primarul comunei Vânători din județul Iași.

Fetița, a început să se simtă rău în cursul dimineţii, în jurul orei 07.00, tușea continuu, puternic, și la un moment dat a indicat că nu mai poate respira, informează Adevărul.ro

Echipajul medical de pe ambulanța ajunsă la fața locului a constatat că fetița se afla în stop cardio-respirator, a iniţiat manevrele de resuscitare, dar din păcate pentru Emanuela nu mai era nimic de făcut.

Luni, cu o zi înainte de producerea tragediei, în timp ce se afla la şcoală, Emanuela a mestecat şi aspirat capătul unui pix corector de tip Pic.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Elena Ionescu, bunica fetiţei, povestește:

„Ea ar fi spus că a înghiţit o radieră la şcoală. A doua zi s-a trezit să meargă iar la şcoală şi dintr-o dată i s-a făcut rău. Nu a mai avut aer, a luat-o taică-su în braţe, i s-a învineţit guriţa şi am chemnat salvarea. A pus mânuţa la gât şi a făcut semn că se asfixiază.”

Adina Grivolea, directorul Şcolii gimnaziale din Vânători, declară:

Accidentul s-a produs în jurul orei 10.00, într-o pauză. Eleva era răcită şi la un moment dat i-a spus învăţătoarei că a înghiţit o radieră de la un instrument pe care copiii din ciclul primar îl folosesc să corecteze greşelile. Cadrul didactic a scos fetiţa din clasă, a ieşit cu ea afară, şi apoi a mers acasă.”

Autopsia efectuată la Institutul de Medicină Legală Iaşi a arătat că Emanuela a murit din cauza unei insuficienţe respiratorii acute, apărute pe fondul aspirării unui corp străin. Medicii au identificat la necropsie o bucată mică de plastic, de 1 centimetru. N-au precizat însă dacă a fost vorba despre radiera pixului Pic sau despre capacul pixului.

„Cauza principală a decesului este insuficienţa respiratorie cronică. Secundar, s-a stabilit că victima aspirase un corp străin care a dus la blocarea căilor respiratorii”, a arătat Diana Bulgaru, director IML Iaşi, citată de Adevărul.ro

Potrivit medicilor specialiști, aspirarea unui corp străin de mici dimensiuni provoacă o obstrucţie incompletă a căilor respiratorii, în sensul că victima poate respira în continuare, dar se confruntă cu tuse şi iritaţie locală.

„Obiectele de mici dimensiuni, cum sunt seminţele, unele jucării din plastic sau chiar monedele, nu provoacă o obstrucţie completă a căilor respiratorii. Ele rămân blocate, cel mai adesea, într-o bronhie, şi provoacă tuse, respectiv o iritaţie locală. În acest caz, se recomandă celor care sunt în preajma victimei să o lovească în spate de mai multe ori, astfel încât să-i provoace tusea şi să expectoreze obiectul aspirat”, a menționat medicul ieșean Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Specialistul a mai punctat că o obstrucţie incompletă a unui obiect străin poate evolua într-o obstrucţie completă în urma unei mişcări bruşte sau după adoptarea unei poziţii în timpul somnului, acţiuni care pot duce la mutarea obiectului din locul în care s-a depus iar atunci se instalează obstrucţia completă a căilor respiratorii.