Feniculul (Foeniculum vulgare), „finocchio la italieni”, denumit și anason dulce, mărar dulce sau molură la români, este o plantă comestibilă originară din regiunea mediteraneeană, sud-vestul Asiei și nordul Africii.
Avantajul acestei plante este că poate creşte în aproape toate zonele şi poate fi consumată în întregime: bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele fiind toate comestibile.
Feniculul poate fi încorporat în orice preparat datorită texturii crocante şi a gustului uşor dulce. Poate fi consumat atât crud cât şi gătit.
Frunzele şi tulpinile acestuia pot fi gătite împreună cu bulbul pentru a realiza o garnitură sau pot fi folosite ca bază pentru supe. Pentru un preparat mai uşor, puteţi amesteca feniculul tăiat cu alte legume pentru a realiza o salată răcoritoare.
Beneficiile nutritive ale feniculului
Un bulb crud de fenicul conţine doar 73 de calorii, 2,9 grame de proteine, 17 grame de carbohidraţi, 7 grame de fibre alimentare (28% din necesarul zilnic) şi furnizează 27% din necesarul zilnic de potasiu, 5% din sodiu, 6% vitamina A, 11% calciu, 46% vitamina C, 9% fier, 5% vitamina B-6 şi 10% din necesarul zilnic de magneziu.
În plus, acesta mai conţine fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacina, acid pantotenic, acid folic, colina, beta-caroten, luteina si zeaxantina (viziune), vitamina E şi vitamina K şi este o sursă naturală de estrogen.
Feniculul este folosit în tratarea a numeroase afecțiuni datorită proprietăților acestuia: antispastic, tonic nervos, dezinfectant. În medicina populară, feniculul era utilizat pentru vindecarea constipației, balonărilor, calmarea colicilor.
Există câteva preparate pe bază de fenicul apreciate ca excelente remedii naturale: ceaiul de fenicul, necesar în vindecarea bronșitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice și psihice. Pulberea preparată din semințe de fenicul ajută la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap.
Feniculul se găsește în România importat din diverse alte țări (Italia, Spania, Olanda, Grecia), dar se poate cultiva cu succes și în grădinile noastre.
Rădăcina acestei plante ajunge până la 50 cm adâncime.
Temperatura optimă de germinare este 20-22° C, se dezvoltă bine la temperaturi de 15-20 ° C, iar la -3 ° C planta îngheață și este compromisă. Este pretențioasă la lumină și este recomandat să fie cultivată primăvara și toamna, când calitatea feniculului este mai bună și nu dezvoltă tulpină floriferă. Necesită umiditate moderată și un sol cu pH 5,5-6,8 bogat în nutrienți.
Distanța de plantare este de 30 cm pe rânduri și 25 cm între plante. După recoltare se poate păstra timp de 2 săptămâni, la o temperatură de 0 ° C și o umiditate ridicată de 90% (este recomandat să fie periodic pulverizat cu apă). Bolile care atacă planta sunt făinarea umbeliferelor, putregaiul cenuşiu iar dăunători ploșnița vărgată a umbeliferelor și viermele feniculului (Papilio polyxenes Fabricius).
Feniculul inhibă creșterea multor plante vecine, cum ar fi ardeii, roșiile, vinetele, fasolea, cartofii. Este recomandat în grădina ecologică pentru că respinge afidele și atrage insecte benefice cum ar fi buburuzele și viespii.
Astăzi, țări precum SUA, Franța, India și Rusia sunt printre principalii cultivatori de fenicul.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA:
Tânăr român întors din Italia după 12 ani, viitor polițist în România. „Va lupta împotriva violenței din școli”
În Italia a suferit hărțuiri și violențe din partea colegilor săi, de aceea și-a propus, ca viitor polițist, să lupte împotriva fenomenului de „bullying”.
Publicat:
31 ianuarie 2023
Scris de:
Daniela Stoica
Șofer român de camion în stare gravă la spital. S-a oprit pentru a verifica o problemă și l-a lovit un alt camion
Pentru a evita stropii de apă săriți din radiator, șoferul român s-a ferit brusc și a ajuns pe carosabil, chiar în momentul în care un alt camion trecea prin acel loc.
Publicat:
31 ianuarie 2023
Scris de:
Mihai Diaconu
Românca moartă în Italia, sub zăpadă, a plecat pe ultimul său drum spre casă. „Ce final trist…”
După 20 de ani petrecuți în Italia, conaționala noastră se întoarce acasă, pe ultimul său drum.
Publicat:
31 ianuarie 2023
Scris de:
Daniela Stoica
O italiancă a fost legată de scaun în timpul unui zbor cu avionul după ce a lovit și scuipat însoțitorii de bord
Căpitanul aeronavei a dat ordin membrilor echipajului să lege pasagera de scaun, pentru a evita ulterioare violențe din partea acesteia.
Publicat:
31 ianuarie 2023
Scris de:
Mihai Diaconu
Gestul admirabil al unei românce din Italia, a salvat o femeie din mâinile soțului violent
Românca a fost unica persoană care s-a oprit să o ajute, apoi a sunat la poliție.
Publicat:
31 ianuarie 2023
Scris de:
Daniela Stoica
Româncă de succes, premiată în Italia. „Nu am început de la zero, ci mai jos de zero!”
Românca a obținut premiul Wedding Award 2023, la una dintre categorii. „Un premiu care ne-a luat prin surprindere și ne-a bucurat.”
Publicat:
31 ianuarie 2023
Scris de:
Căjvăneanu Miruna
Șomajul în Italia: Condiții de îndeplinit și modalități de depunere a cererii
Pentru a putea beneficia de șomaj, lucrătorii trebuie să prezinte o cerere la INPS, în termenul limită de 68 de zile de la pierderea locului de muncă.
Publicat:
31 ianuarie 2023
Scris de:
Daniela Stoica
Român din Italia înjunghiat de fiul fostei sale concubine. „Ți-am spus să nu te mai atingi de mama și fratele meu!”
Totul a început după ce românul de 38 de ani a vrut să o vadă pe fiica sa, avută cu mama băiatului, o femeie de 58 de ani.
Publicat:
30 ianuarie 2023
Scris de:
Mihai Diaconu
Român făcut bucăți pe o șosea din Italia. Ioan lasă în urma sa un copil de 14 ani
Rămășițele sale pământești au fost repatriate în România și vor fi înmormântate în zilele următoare.
Publicat:
30 ianuarie 2023
Scris de:
Daniela Stoica
Muncitor român exploatat în Italia: „Mi-au dat 50 de euro pentru patru luni de muncă grea”
„După patru luni de muncă grea, la despicat, încărcat și transportat lemne, mi-au dat 50 de euro și o reîncărcare pe telefon. Să protestez? Cu ce forță? Am luat puținul care mi s-a dat și am plecat”, a spus muncitorul român.
Publicat:
30 ianuarie 2023
Scris de:
Daniela Stoica
Mesajul emoționant al unui italian pentru Constantin, românul mort într-un accident feroviar
„Ai ales Italia pentru o viață mai bună, dar în schimb ți-ai găsit moartea. Iartă-ne, dragă prietene!”, a transmis bărbatul italian.
Publicat:
29 ianuarie 2023
Scris de:
Daniela Stoica