Ce este feniculul, alimentul venerat de greci şi italieni, cultivat și folosit de români ca remediu naturist

Încă din cele mai vechi timpuri, feniculul s-a bucurat de o mare atenţie. Acest aliment a fost venerat de greci şi romani atât pentru proprietăţile sale medicale cât şi pentru aromele deosebite pe care le dădea mâncării. Astăzi este vedetă în bucătăria mediteraneană, italienii şi grecii neputându-se lipsi de parfumul şi gustul dulce al feniculului. De asemenea, este foarte apreciat în Maroc, Pakistan şi Portugalia.

Feniculul (Foeniculum vulgare)- Finocchio în Italia

Feniculul (Foeniculum vulgare), finocchio la italieni, denumit și anason dulce, mărar dulce sau molură la români, este o plantă comestibilă originară din regiunea mediteraneeană, sud-vestul Asiei și nordul Africii.

Avantajul acestei plante este faptul că poate creşte în aproape toate zonele şi poate fi consumată în întregime: bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele fiind toate comestibile.

Feniculul poate fi încorporat în orice preparat datorită texturii crocante şi a gustului uşor dulce. Poate fi consumat atât crud cât şi gătit.

Frunzele şi tulpinile acestuia pot fi gătite împreună cu bulbul pentru a realiza o garnitură sau pot fi folosite ca bază pentru supe. Pentru un preparat mai uşor, puteţi amesteca feniculul tăiat cu alte legume pentru a realiza o salată răcoritoare.

Beneficiile nutritive ale feniculului

Un bulb crud de fenicul conţine doar 73 de calorii, 2,9 grame de proteine, 17 grame de carbohidraţi, 7 grame de fibre alimentare (28% din necesarul zilnic) şi furnizează 27% din necesarul zilnic de potasiu, 5% din sodiu, 6% vitamina A, 11% calciu, 46% vitamina C, 9% fier, 5% vitamina B-6 şi 10% din necesarul zilnic de magneziu.

În plus, acesta mai conţine fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacina, acid pantotenic, acid folic, colina, beta-caroten, luteina si zeaxantina (viziune), vitamina E şi vitamina K şi este o sursă naturală de estrogen.

- Continuarea articolului după publicitate -

Seminţele sale sunt adesea folosite ca un condiment în unele reţete.

Feniculul este folosit în tratarea a numeroase afecțiuni datorită proprietăților acestuia: antispastic, tonic nervos, dezinfectant. În medicina populară, feniculul era utilizat pentru vindecarea constipației, balonărilor, calmarea colicilor.

Există câteva preparate pe bază de fenicul apreciate ca excelente remedii naturale: ceaiul de fenicul, necesar în vindecarea bronșitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice și psihice. Pulberea preparată din semințe de fenicul ajută la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap.

Feniculul se găsește în România importat din diverse alte țări (Italia, Spania, Olanda, Grecia), dar se poate cultiva cu succes și în grădinile noastre.

Feniculului inhibă creșterea multor plante vecine, cum ar fi ardeii, roșiile, vinetele, fasolea, cartofii. Este recomandat în grădina ecologică pentru că respinge afidele și atrage insecte benefice cum ar fi buburuzele și viespii.

Astăzi, SUA, Franța,India și Rusia sunt printre principalii cultivatori de fenicul.

Susține publicația noastră!
CrystalDENT Milano CrystalDENT Milano

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos

Publicitate